Передплата 2024 ВЗ

У Львові прооперували дитину, у якої кіста тиснула на внутрішні органи

  • 02.10.2023, 12:45
  • 1 084

Медики Львівської дитячої лікарні святого Миколая прооперували семимісячну Ніколь, у якої виявили кісту. Утвір займав дві третини об'єму легеневої тканини та могла будь-якої миті розірватися. Через те, що утворення перетискало легені, серце та великі судини, у малечі стрімко падав тиск та показники сатурації

Фото Першого ТМО Львова
Фото Першого ТМО Львова

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Ніколь з села на Тернопільщині народилася з кістою легень. Спочатку батьки про це не знали, але протягом семи місяців кіста поступово збільшувалася та заважала розвиватися легеням. Потім утворення почало тиснути на органи та зміщати серце, ліву легеню та трахею. У Ніколь з’явилась задишка та труднощі з диханням. Батьки звернулися до місцевого лікаря. Після огляду дитину скерували у районну лікарню. Там зробили рентген і виявили кісту. Тернопіль і врешті — львівська лікарня.

«Дівчинку доставили з серйозною патологією — кіста легень. При кожному вдихові ця кіста поступово надувалась, збільшувалась і це призвело до того, що ця напружена повітрям кіста здавлювала серце, легені, трахею, великі судини, вени. Кіста займала 2/3 легеневої тканини. Дитина була в критичному стані. На стіл ми її вже клали з сатурацією 75 і тиском 40 на 20», — повідомив завідувач відділення хірургії дитячої лікарні Олександр Калінчук.

«Ми дивилися на той апарат, як вона дихає, які в неї показники, це ще більше страху додавало. У дитини була низька сатурація, всі легені були стиснуті кістою. Ми просто молили Бога, щоби він був на операції з нашою дитинкою, щоби все пішло на краще. Налаштовували себе на позитив», — розповіла мама дитини Олександра.

Відтак лікарі видалили близько 30% від лівої легені. Операція була успішною.

«В моїй практиці така гігантська кіста — то вперше. Була загроза того, що легеня загине внаслідок того, що кіста тиснула на неї. Коли ми кісту видалили, ми побачили, що легеня розправилась, задихала, почала нормально функціонувати. Вдалося зберегти здорову легеню справа, легеня зліва відновилась, серце стало на місце і дитина досить швидко реабілітувалася», — додав Олександр Калінчук.

Дівчинка повернулася додому та добре себе почуває. Тепер вона буде розвиватися, як і її однолітки.

Схожі новини