Передплата 2024 «Добрий господар»

Якщо немає документів, страховий стаж можуть підтвердити свідки

Якщо оформляєте пенсію, але не маєте документів про наявний стаж роботи і не маєте можливості одержати їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації, де працювали, чи через відсутність архівних даних, ваш робочий стаж можуть підтвердити свідки

Як розповіла «ВЗ» заступни­ця начальниці ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, у цьому випадку стаж роботи під­тверджується показаннями не менш ніж двох свідків, які знали заявника по спільній з ним ро­боті на одному підприємстві (в установі, організації або в одній системі) і мають документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують ро­боту заявника.

Аби підтвердити стаж на підставі показань свідків, тре­ба звернутися до територіаль­ного органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою.

Свідки надають документи про свою роботу за час, сто­совно якого підтверджують роботу заявника. Це, зокрема, трудова книжка або будь-які інші документи (дані в реєстрі застрахованих осіб, довід­ки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості на видачу зарплати, письмові трудові до­говори і угоди, та інші докумен­ти, які містять відомості про пе­ріоди роботи).

Згідно із Законом «Про загальнообов’язкове держав­не пенсійне страхування» (За­кон 1058), страховий стаж об­числюється за даними, що є у системі персоніфікованого обліку. А за періоди до впро­вадження системи персоніфі­кованого обліку (до 01.07. 2000 року) — на підставі документів та у порядку, визначеному за­конодавством, що діяло до на­буття чинності Законом 1058, та даних, включених на підставі цих документів до реєстру за­страхованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового держав­ного соціального страхування.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи до впровадження системи персо­ніфікованого обліку, є трудова книжка. Якщо трудова книжка у вас відсутня, або немає відпо­відних записів у ній, стаж роботи встановлюється на підставі ін­ших документів, виданих за міс­цем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Схожі новини