Передплата 2024 «Добрий господар»

Уперше за два роки: на Львівщині у людини підтвердили бруцельоз

  • 29.08.2023, 19:05
  • 2 327

Бруцельоз — це важке інфекційне захворювання, яке може передаватися людині від хворої тварини

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак у Львівській області вперше за два роки підтвердили бруцельоз у людини.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хворіб.

Відомо, що уражений чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії. Хвороба почала дошкуляти йому ще у 2013 році. Він звертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах. Зокрема, вперше по допомогу він звернувся ще в Іспанії, однак лікування було лише симптоматичним.

«Цього разу у чоловіка вже непокоїли виразки у ділянці суглобів на обох ногах. Він звернувся до однієї з клінік Львова. Лікарі запідозрили бруцельоз і відправили на дослідження сироватку крові пацієнта до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Діагноз бруцельоз був підтверджений лабораторно», — розповіла завідувачка епідвідділу Центру Ірина Фесенко.

Бруцельоз є важким інфекційним захворюванням, яке може передаватися людині від хворої тварини. Воно уражає серце, суглоби та інші органи. Бруцела передається від хворих тварин під час контакту. Переважно йдеться про кіз, овець, корів, свиней, однак можуть бути і собаки. Інфікуватися людина може під час вживання заражених продуктів — сирого молока, сира, бринзи, також погано просмаженого м’яса.

Окрім того, заразитися також можна під час обробки шкіри та шерсті, догляді за тваринами. Збудник може потрапити до організму через мікротравми на шкірі та слизові оболонки органів травлення, а також через пил на фермах.

Інкубаційний період бруцельозу від 1- 4 тижнів, або і довше. Можуть з’явитися такі симптоми: головний біль, біль у суглобах та м’язах, м’язова слабкість, лихоманка, набряки, пітливість і навіть виразки у ділянці суглобів.

Для того, що попередити бруцельоз, лікарі радять не вживати сире молоко та молочні продукти, термічно обробляти м’ясо, не споживати м’ясні та молочні продукти зі стихійних ринків та невідомого походження.

Схожі новини