Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шукав ППО: у Києві затримали російського шпигуна

  • 17.08.2023, 15:40
  • 539

СБУ затримала шпигуна, який за гроші надавав російському Генштабу інформацію про військові бази ЗСУ, а також намагався виявити ППО поблизу енергооб'єктів у Києві

Фото СБУ
Фото СБУ

За даними слідства, чоловік почав співпрацювати з розвідкою російського Генштабу у червні 2023 року. За гроші він передавав їм інформацію про підрозділи Сил оборони та енергетичну інфраструктуру в Києві.

В СБУ повідомили, що найбільше ворога цікавили ремонтні бази ЗСУ, де здійснюють техобслуговування та відновлення української техніки.

Відомо, що ворожа спецслужба сподівалася, що під час збору розвідданих їхній поплічник зможе виявити поблизу енергооб'єктів місця бойового чергування української ППО.

СБУ затримала російського агента «на гарячому», коли той знімав на відео військову базу ЗСУ та «прив'язував» її GPS-координати до електронної карти.

Шпигуном виявився 23-річний мешканець Одеси, який переїхав до Києва у пошуках «швидкого заробітку». Для цього, як стверджує спецслужба, він публікував власні резюме на сайтах з пошуку різних робіт.

Так його завербувала російська воєнна розвідка. Комунікацію здійснювали через месенджер. Для конспірації зрадник створив кілька анонімних облікових записів.

Під час обшуків у нього вилучили банківські картки та мобільний телефон з доказами. Чоловіку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада в умовах воєнного стану). Запобіжний захід — тримання під вартою. СБУ повідомляє, що зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Схожі новини