Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині відреставрували пам’ятний хрест Маркіяну Шашкевичу

  • 06.08.2023, 18:15
  • 1 232

Сьогодні, 6 серпня на Білій горі поблизу села Підлисся Золочівського району урочисто вшанували пам’ять письменника, поета, культурно-громадського діяча, священника УГКЦ — Маркіяна Шашкевича

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

«Тут у жовтні 1911 року до 100-річчя з дня народження отця Маркіяна Шашкевича встановили 25-метровий хрест. Пам’ятник символізує прагнення до правди, освіти та розвитку. Щороку в перший день серпня до підніжжя хреста приходять паломники.

Захід розпочався Архієрейською Божественною літургією, яку відслужив Владика Володимир Груца. Після молитви відбулося літературно-мистецьке дійство «Світло Маркіяна з вірою у перемогу» за участю мистецьких колективів і творчих виконавців Золочівщини", - повідомили у обласній раді.

Участь у заходах взяли депутати Львівської обласної ради Іван Щурко, Соломія Риботицька та Галина Чорна.

Маркіян Шашкевич — український письменник, поет, зачинатель нової української літератури в Галичині, священник УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч.

Народився 6 листопада 1811 року у селі Підлисся тодішнього Золочівського повіту, що на Львівщині. Очолював літературне угрупування «Руська трійця» та був ініціатором видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837 р.).

Схожі новини