Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Треба об'єднати зусилля світу і тиснути на росію, щоб вона припинила війну

  • 05.08.2023, 16:45
  • 788

Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Al Jazeera» заявив, що саміт в Саудівській Аравії - це важлива ініціатива для тиску на росію, а ключовою передумовою для мирних переговорів може бути лише відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах

Фото: ЄС
Фото: ЄС

«Як спонукати росію до цього? По-перше, у нас є один із найкращих дипломатів у світі, який надзвичайно ефективно веде переговори з росією. І ім'я цього дипломата — Збройні Сили України», — зазначив п’ятий президент.

«І другий інструмент для миру — санкції. Якщо ми скоротимо російський грошовий потік, російський експорт, щоб обмежити здатність фінансувати війну, це буде ще одна важлива річ. Саудівська Аравія є ключовим гравцем на нафтовому ринку, вона має надзвичайно ефективний інструмент у своїх руках», — констатує Порошенко.

«Ми говоримо не лише про Захід. Ми говоримо про глобальний Південь і глобальний Схід з Азією, вони також залучені в цю глобальну кризу через російську агресію. Я дуже радий, що Саудівська Аравія як регіональний лідер має успіх, запросивши Індію, запросивши Бразилію. Я чув, що Китай також приймає запрошення і братиме участь у цих консультаціях. Це надзвичайно важливо», — наголосив Петро Порошенко.

«Я дуже сподіваюся, що в результаті цього саміту ми матимемо комюніке, яке тиснутиме на росію, щоб вона припинила війну. Це — війна не тільки проти України, не тільки проти Європи. Це війна проти всього світу. Бо зараз через блокування росією чорноморських портів України, українського зерна 400 мільйонів людей у своїх країнах голодують. Зараз на 15 відсотків через росію подорожчає зерно як основний харчовий продукт. Це погіршує життя найменш розвинених націй, найбідніших у світі. І роль Саудівської Аравії та гостей саміту, безумовно, була б дуже важливою», — резюмував Петро Порошенко.


Джерело: ЄС

Схожі новини