Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ не може знайти постачальника палива, яке Міноборони закупило за завищеною ціною

  • 03.07.2023, 16:35
  • 1 570

Міноборони закупило у невідомого постачальника дизель по 80 грн за літр по гуртовій ціні

Міноборони. Фото умовне
Міноборони. Фото умовне

Про це у Facebook повідомив журналіст Юрій Ніколов.

«Ви вже чули, що паливо для воєнних розкрадали через бодягу — тупо розбавляли, щоб збільшити обсяг після крадіжки. А тепер ми ще й дізнались, що Міноборони розбавляло і ціну. Причому у абсолютно диких розмірах. Зимовий дизель виходив Міноборони по 80(!) гривень за літр. І це була гуртова ціна», — йдеться в повідомленні.

«Від джерела в ДАСУ вдалось дізнатись, що СБУ вже в курсі цієї теми. Але дивним чином навіть татарівські слідаки не можуть знайти контрагентів Міноборони. Чи саме тому і не можуть, бо у мільярдних контрактах була дика маржа, яку до вторгнення зашивали у кошториси „великого будівництва“?» — додав журналіст.

Видання «Наші гроші» також повідомило, що Міністерство оборони платить своїм постачальникам палива 7% ПДВ, хоча уряд ще на початку вторгнення встановив нульову ставку на паливо для потреб ЗСУ.

За даними джерела «Наших грошей» в Державній аудиторській службі, приватний постачальник у 2022 році через механізм «скруток» відразу вивів з обороту кошти, призначені для сплати податку назад державі. Служба безпеки України поки без успіху намагається знайти цього постачальника, каже джерело. Назва фірм та обсяги поставок — засекречені.

«Ціни по дизельному паливу у підрядах Міноборони були набагато вищими від ринкових. У листопаді-грудні було підписано кілька контрактів на зимове та арктичне пальне за ціною 66−72 тисяч гривень за тону. Це відповідає ціні 57−63 гривень за літр. Таких цін у той період на заправках не було на жодній автозаправці країни. Найдорожчі види дизелю коштували максимум до 55 гривень за літр», — додає видання.

Схожі новини