Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові тарифи та підвищення пенсій: нововведення із 1 липня

  • 01.07.2023, 10:00
  • 1 064

З 1 липня на українців очікують зміни

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Індексація пенсій

З 1 липня відбудеться черговий етап підвищення пенсій. Відтак перерахунок пенсій здійснять для працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів, держслужбовців та науковців. У середньому розмір доплат до пенсії для них становитиме 20%. Що вища пенсія, то більшою буде доплата.

Подорожчання бензину

З 1 липня мережі АЗС розпочнуть підвищувати ціни на бензин через повернення довоєнних податків на паливо. Нагадаємо, що навесні 2022 року скасували акцизи та знизили ПДВ на паливо. З 1 липня Верховна Рада планує повернути довоєнні податки, через які пальне подорожчає. Ймовірно, що ПДВ підвищать з 7% до 20%. Експерти прогнозують, що літр бензину подорожчає приблизно на 4,5 грн.

Тарифи на електроенергію

Тарифи на електроенергію в Україні суттєво подорожчають з 1 липня. Вартість світла зросла ще у червні, але українці відчують це тільки в липні, коли будуть платіжки за минулий місяць.

Нагадаємо, що 1 червня в Україні ухвалили єдиний тариф на електроенергію для населення, який майже вдвічі вищий за попередній. Тепер тариф становитиме 2,64 грн за кВт-год. Тим часом для малозабезпечених сімей залишаться субсидії.

Тарифи на воду

29 червня НКРЕКП проголосувала за підвищення тарифів на воду. Тепер в Україні зросте вартість центрального водопостачання та водовідведення. У кожній області діють свої ціни, але у середньому платіжка за воду на сім'ю з трьох осіб зросте на 62 грн на місяць.

Однак тарифи на воду в Херсоні, Харкові та Миколаєві залишаться незмінними, оскільки ці міста дуже постраждали від бойових дій.

Вступна кампанія 2023

У липні у випускників шкіл розпочнеться вступна кампанія до ВНЗ. З 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів. 3 липня відкриється реєстрація на творчі конкурси та співбесіди для вступу на деякі спеціальності. 19 липня вузи почнуть приймати заяви абітурієнтів.

Зміни програми «Доступні ліки»

З липня українці, які користуються програмою «Доступні ліки», зможуть відшкодувати вартість препаратів тільки за електронним рецептом. Раніше для цієї послуги можна було скористатися і паперовим рецептом, але тепер ці послаблення закінчуються скрізь, крім прифронтових територій.

Подорожчання продуктів

Експерти прогнозують підвищення цін на продукти як мінімум на 3−5% в липні, при чому в першу чергу дорожчати будуть овочі і фрукти. Подорожчання варто очікувати через підвищення тарифів на світло і воду, про які ми згадували раніше, а також через подорожчання палива. Також на зміну цін може вплинути теракт на Каховській ГЕС, через який Україна втратила значну частину врожаю і родючих земель.

Скасування карантину

1 липня в Україні офіційно завершиться дія карантину та надзвичайної ситуації, які запровадили у березні 2020 року через пандемію коронавірусу. Карантинні заходи по всій країні остаточно скасують.

Схожі новини