Передплата 2024 «Добрий господар»

ВАКС засудив екссуддю Миколу Чауса до 10 років в’язниці

  • 14.06.2023, 12:09
  • 765

Колегія Вищого антикорупційного суду оголосила вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу. Він отримав 10 років в’язниці

Чаус. Фото умовне
Чаус. Фото умовне

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Також ВАКС вирішив конфіскувати майно й позбавив Чауса права обіймати певні посади протягом трьох років. Його затримали одразу в залі суду.

Вирок можна оскаржити протягом 30 днів. Як пише ЦПК, Чаус заявив, що подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, у серпні 2016 року Миколу Чауса затримали за підозрою в отриманні хабаря у $ 150 тисяч. Його зловили, коли він закопував гроші у двох скляних банках у дворі власного будинку.

Заарештувати Чауса не змогли, бо Верховна Рада не дала на це дозвіл — він утік до Молдови. Колишнього суддю оголосили у національний, а потім — у міжнародний розшук.

У квітні 2021 року Чауса викрали у Кишиневі. Перед цим суд розблокував його екстрадицію до України. Низка ЗМІ опублікувала розслідування про те, що до викрадення можуть бути причетні люди, пов’язані з українськими спецслужбами.

30 липня Чаус знайшовся у Вінницькій області. СБУ привезла його до Києва, а в НАБУ намагалися їй завадити та вимагали передати екссуддю їм, заявляючи, що він перебуває під слідством бюро. У СБУ відповіли, що не викрадали Чауса, а діяли у межах закону та своїх повноважень.

Увечері 3 серпня в НАБУ заявили про затримання Чауса у лікарні Феофанія (до цього він був під захистом СБУ). Йому вручили клопотання про запобіжний захід. 4 серпня ВАКС відправив екссуддю під цілодобовий домашній арешт, зобов’язав здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

За словами адвоката Ростислава Кравця, у Чауса було два статуси — підозрюваного у справі про хабар, що розслідує НАБУ, та потерпілого у справі про його викрадення, яке розслідує СБУ.

Схожі новини