Передплата 2024 ВЗ

Зеленський розповів про наслідки екоциду після підриву Каховської ГЕС

  • 09.06.2023, 08:35
  • 788

Президент Володимир Зеленський заявив, що через підрив російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції затоплено понад 50 тисяч гектарів лісів, а щонайменше 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі

Відеоконференція.
Відеоконференція.

Про це глава держави розповів під час відеоконференції з представниками світової спільноти політичних і громадських діячів, лідерами думок та експертами у сфері захисту довкілля.

Зеленський наголосив, що Каховське водосховище «перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот».

За його словами, через знищення греблі Каховської ГЕС затоплені сховища пального, склади з хімікатами, добривами, могильники тварин, зокрема два «сибіркові поховання» на тимчасово окупованій території; у воду потрапили каналізаційні стоки.

«Потрібно, щоб не залишилося жодної пустелі, чи руїни, чи мертвої зони після цієї катастрофи. І це можна забезпечити лише спільними зусиллями, разом з екозахисною спільнотою світу, разом із policy makers, разом із лідерами й державами, разом із міжнародними організаціями», — підкреслив Зеленський.

Глава держави закликав поширювати правду про російський екоцид і спонукати лідерів, держави й міжнародні організації до активних дій. Зокрема, допомогти привернути увагу міжнародних організацій до людей, які залишилися на тимчасово окупованій території.

«Люди другу добу на дахах, у водній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги. Скільки там загиблих і постраждалих, ми поки не знаємо», — пояснив Зеленський.

Загалом у зустрічі взяли участь понад 60 світових політичних і громадських діячів.


Джерело: ОП

Схожі новини