Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні стартує кампанія економії світла

Енергетики просять всіх споживачів раціонально використовувати електроенергію з 17-ї до 23 години

На українських електростанціях триває масштабна ремонтна кампанія, яка дозволяє підготуватися до наступного опалювального сезону. Вона триватиме до жовтня цього року. В «Укренерго» кажуть, що енергоблоки, на яких проводять ремонти, деякий час не зможуть виробляти електроенергію. Цього літа через російські атаки минулої осені-зими на енергооб'єкти, об'єми відновлюваних робіт будуть більшими, ніж у попередні роки. Через це в літній період може виникнути дефіцит потужності в енергосистемі і, як наслідок, необхідність впровадження графіків відімкнень світла.

Уникнути впровадження графіків відімкнення світла можна, зменшивши користування електроенергією під час ранкових та вечірніх піків навантажень (07:00 — 12:00 години та 18:00 — 23:00 години). Енергетики просять всіх споживачів раціонально використовувати електроенергію.

Як розповів на брифінгу перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик, енергетики Львівщини продовжують ремонтні роботи на об'єктах, які торік зазнали ракетних ударів ворога. Тому можливі певні обмеження в електропостачанні.

«Можуть застосувати різні типи обмежень, — каже чиновник ЛОВА. — Для споживачів — графіки погодинних відключень. Маємо зробити графіки відключень максимально невідчутними для населення».

Технічний директор ПрАТ «Львівобленерго» Роман Іванців додав:

«Енергетики проводять планові ремонтні роботи для того, щоб нормально зайти в осінньо-зимовий період. Ми ремонтуємо свою мережу, яка зараз працює і в нормальному стані. „Уренерго“ планує роботу своїх генеруючих потужностей та своїх розподільних підстанцій, щоб напруга якісно поступала до споживача. Ми отримали лист від „Укренерго“, що в існуючій схемі можливі обмеження. Тут є багато чинників — ворожі атаки, ремонтна кампанія, плюс погодні умови… Все це може накладатися на баланс енергетичної потужності. Дефіцит потужності прогнозується з 17-ї до 23 години. Тому в цей час прошу максимально розумно використовувати електрику, обмежити використання енергоємних приладів. Плюс треба обмежити зовнішню рекламу (підсвітку. — Авт.). Будемо діяти по командах диспетчера „Укренерго“. Оптимізували графіки, внесли деякі корективи — скоро виставимо їх на сайті, щоб люди могли перевірити свій графік погодинних вимкнень. Крім графіків погодинних вимкнень, в залежності від ситуації в енергосистемі, можуть застосовуватися інші графіки — аварійні вимкнення, спеціальні графіки аварійних вимкнень».

Роман Іванців каже, про відімкнення світла буде повідомлено в Телеграм-каналі, чат-боті. А ремонти енергосистеми триватимуть до жовтня 2023 року. Тому в цей період треба максимально економити світло, особливо у вечірній час.

Схожі новини