Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські лікарі підняли 20-річного хлопця з візка, який мав рідкісне захворювання

  • 19.05.2023, 10:35
  • 1 365

У Лікарні Святого Миколая 20-річному Володі з діагнозом торсійної дистонії, вживили у мозок нейростимулятор та зробили численні операції, що допоможуть хлопцю краще ходити та розмовляти

20-річний Володя. Фото: Перше медичне об'єднання Львова
20-річний Володя. Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Як розповіли у Першому медоб'єднанні Львова, 16 років хлопець провів у візку.

«Володі - 20 років. Він народився здоровим на вигляд хлопчиком. Та у 2, 5 рочки його ніжки почали слабшати, а ліва стопа чомусь відхилялася вбік. Спершу Володі стало складно ходити, а згодом — і геть неможливо. До того ж, хлопчик усе гірше говорив. Батьки повсякчас возили свого синочка по лікарях. Відвідали десятки спеціалістів і все намарно. Тим ніяк не вдавалося розпізнати хворобу».

Але згодом лікарі встановили діагноз — торсійна дистонія. Це рідкісне генетичне захворювання, при якому мозок направляє неправильні імпульси до м’язів. Через це тіло хворого викручує, а в м’язах з’являється сильний біль. В Україні на цю недугу хворіють близько 100 людей.

«Торсійну дистонію неможливо вилікувати, але можна усунути прояви хвороби. В мозок хворих вживляють нейростимулятор — пристрій, що подає правильні імпульси до мозку. Встановили такий і Володі. Зробили це київські спеціалісти. Після операції хлопцю значно полегшало. Він почав виконувати фізичні вправи, краще їсти та говорити. Однак, роки без правильного діагнозу і відповідного лікування змінили тіло Володі. Його обидві стопи були повністю вивернуті всередину. Тож їх довелося вирівнювати хірургічним методом. Крім того, у Володі розвинувся нервово-паралітичний сколіоз. Хребет хлопця викривився аж на 102 градуси».

Для того, щоб хлопець утримував координацію при ходьбі, йому необхідно було зробити складну операцію на хребті. Під час хірургічного втручання американські та львівські лікарі зробили корекцію деформації хребта. Стабілізували його та наклали металеві конструкції, аби викривлення не прогресувало. Після складної операції на хлопця чекає тривале відновлення. А потім — реабілітація. Та Володя вже значно краще сидить і ходить.

Хлопець мріє передусім почати ходити самостійно. А потому — зіграти у футбол на одному з найбільших стадіонів України.

Схожі новини