Передплата 2024 «Добрий господар»

«Українські музи не мовчать»: у Львові розпочинається 42 Міжнародний фестиваль «Віртуози»

  • 16.05.2023, 09:26
  • 743

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика запрошує на фестиваль, який триватиме з 19 травня до 4 червня.

Під час Фестивалю пройде 15 концертів, виступлять 4 оркестри та 30 українських та іноземних солістів-віртуозів. Звучатиме класична музика на будь-який смак, відбуватимуться прямі трансляції подій для України та іноземних слухачів. Благодійні пожертви з онлайн-трансляцій буде спрямовано на підтримку музикантів, які залишаються в Україні.

Так про цю едицію розповідає директор Львівської національної філармонії, диригент Володимир Сивохіп:

«Свіжий ковток повітря у важкій реальності воєнного часу. Таким був задуманий 42-й Міжнародний фестиваль музичного мистецтва „Віртуози“, мабуть, наймасштабніший із маратонів Львівської національної філармонії. Визнані скарби класичної музики щоразу звучать на межі весни та літа, а фестиваль тим самим декларує свої незмінні принципи: вірність українському, жагу до творення та безперервний пошук прекрасного. Уже понад чотири десятки років „Віртуози“ засвідчують свій професіоналізм та непохитність цінностей завдяки прихильності наших слухачів».

Тема 42-го фестивалю «Віртуози» пов’язана із непростим часом, у якому живе і бореться Україна. Наші «музи не мовчать»: музиканти продовжують освітлювати шлях до перемоги своїм мистецтвом, втішаючи душі й зранені серця. У фокусі Фестивалю — молоді українські віртуози; імениті іноземні виконавці, музика від бароко до сучасного танго, а також, найголовніше, — українське музичне мистецтво.

Окрасою 42-го Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» стане виставка «Перемога світла» знаного львівського митця Ігоря Кузьмака, що відкриється 19 травня о 16:30. Понад двадцять картин прикрасять фоє філармонії, оспівуючи красу рідного краю, наших чарівних Карпат, улюбленого Львова.

19 травня пройде симфонічний вечір урочистого Відкриття під назвою «Незламність». Він увінчається символічною для українців композицією: як відомо, першу версію Третьої симфонії Бориса Лятошинського радянська влада заборонила до виконання. Повертаючись до витоків, Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під орудою дириґента Володимира Сивохіпа представить власне прочитання емблеми тогочасної доби, що для багатьох музикантів стала прообразом відродження нашої новітньої історії.

Про героїчну сторінку української історії, яку не маємо права забувати ні на мить, розповість увертюра Віктора Косенка, запланована на 21 травня. Кожна миттєвість нашого багатогранного життя розкриється впродовж події новими барвами, і нагадає: задля цього різноманіття й існує музика. Звучатиме й один з найвідоміших концертів для гітари з оркестром, який виконає відомий іспанський музикант Рафаель Серралле, що лише одним звуком здатен торкнутись сердець зачарованої публіки.

Адже попри десятий рік тривалої російсько-української війни, іноземні музиканти приїздять до Львова засвідчити нашу єдність та підтримати дух. 4 червня один із найвідоміших серед свого покоління, італійський дириґент Рафаель Понті разом з Академічним симфонічним оркестром Львівської національної філармонії представлять програму з романтичних та сучасних творів, зокрема музику Брамса, Сібеліуса та Сильвестрова.

Важливість камерних імпрез для Віртуозів буде підкреслено фортепіанним речиталем Катерини Тітової (20 травня) та Віоліни Петриченко (24 травня), солоспівами українських композиторів у виконанні Володимира Шагая та Віталія Бобровського (23 травня) та фортепіанним дуетом харків'ян Ігоря Седюка й Олега Копелюка (3 червня).

Шану знаменитим композиторам Антоніо Вівальді (25 травня) та Астору П’яццоллі (27 травня) складатимуть знані оркестри та солісти-віртуози. Окремою присвятою патрону Філармонії Мирославу Скорику організатори запланували вечір 1 червня. Також 26 травня варто очікувати масштабний симфонічний вечір з творами Скорика, Шимановського та Віссмера, які прозвучать під керівництвом відомого польського диригента Вінсента Козловського.

Львівська філармонія пропонує не оминати увагою й цьогорічні особливі події Фестивалю — унікальне поєднання голосу, гітари та віолончелі (20 травня) та рідкісну європейську барокову музику (2 червня).

Більше подій Фестивалю: https://philharmonia.lviv.ua/announcements/virtuosos-42/

Схожі новини