Передплата 2024 «Добра кухня»

Хочеш виїхати з твариною за кордон? Заплати за сертифікат 3,5 тисячі гривень

У комунальній ветклініці можна отримати документ для коштів і собак

У Першій комунальній ветеринарній клініці, що на базі ЛКП «Лев» відновили послугу отримання сертифіката для виїзду з твариною за кордон. Прикордонники зараз вимагають від власників тварин сертифікат. У перші місяці війни можна було безперешкодно виїжджати за кордон без паспортів.

Щоби отримати сертифікат потрібно, аби тварина мала імплантований мікрочип, реєстрацію у міжнародній системі animal-id, вакцинацію від сказу.
Також господар повинен мати з собою закордонний паспорт для заповнення даних.

Як розповів для «ВЗ» завідувач ЛКП «Лев» Ярослав Муха, їхня установа видає сертифікати для котів і собак. Хоча можна зробити документи і для інших домашніх улюбленців — кроликів, хом’яків, фресок. Ціна сертифіката, який дозволяє вивозити тварину за кордон — 3 тисячі 518 гривень. З цих коштів ЛКП «Лев» отримує мізерну суму, бо відправляють кров тварини на аналізи до Києва. Ярослав Муха каже, ціна лише на перший погляд, є космічною. У кошторис входить забір крові тварини у ЛКП «Лев» та організація логістики з перевезення матеріалу на аналізи до Києва. Плюс робота лабораторії, видача і заповнення сертифіката.

«Сертифікат діє упродовж року. Але якщо тварину щорічно вчасно вакцинують, то сертифікат дають довічно, — відзначає Ярослав Муха. — Цей документ свідчить про те, що тварина вакцинована і в її крові є певна кількість антитіл від сказу. Ще один нюанс — різні країни висувають різні вимоги до терміну дії документа на тварину».

Схожі новини