Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині школи запровадили фініш навчального року 5−25 червня. Чи правильно це?

Головний освітянин Львівської області Олег Паска пояснив суть такої колізії та порадив, коли учням подавати заяви на вступ у 1, 5 та 10 класи

Різні громади Львівської області планують завершувати навчальний рік у різний час — з 5 по 25 червня. В цей час у школах приймають заяви на зарахування у 1 та 5 клас. А навчання в початковій школі завершується 20 червня. Виникає розбіжність: як подати заяву в школах, де навчання завершується 5 червня. Тому, згідно з постановою Кабміну № 711, навчальний рік завершується 30 червня цього року. Але окремі громади посилаються на зміни до закону України «Про загальносередню освіту», де визначається, що навчальний рік в умовах воєнного стану може тривати більше чи менше, ніж 175 днів (у мирний час це чітко 175 днів. — Авт.).

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

«Освітній процес все ж має тривати до 30 червня»

«Не всі школи правильно зрозуміли тлумачення цих норм та документів, — продовжує розмову головний освітянин Львівщини. — Освітні програми в різних шкодах можуть бути вичерпані в різний період: в когось — до 5 червня, в декого — до 15 червня. Це залежить від того, як вчителі наповнюють освітній процес, виконання програм. З огляду на цю ситуацію департамент освіти Львівської ОВА рекомендує. Усім закладам загальної середньої освіти завершити навчальний рік 30 червня. Терміни подачі заяв у 1, 5, 10 класи — 30 червня. Якщо хтось освітні програми вичерпав раніше, то є інші форми навчання — екскурсії, практика. Але освітній процес має тривати до 30 червня».

Олег Паска пояснив, якщо школи Львівської області не виконають постанову Кабміну про термін завершення навчального року, до них можуть навідатися правоохоронні органи чи представники Державної служби з якості освіти.

Про урочистість останніх дзвоників

Чи можна гучно святкувати день останнього дзвоника? Олег Паска пояснив, що краще святкувати скромно, головне — щоб діти були в повній безпеці. Торік були скромні лінійки з врученням атестатів, грамот.

«Наша рекомендація про те, як відзначати завершення навчального року не змінилася з минулого року — документи про освіту треба вручити за усіма стандартами безпекових умов, — пояснив Олег Паска. — Формат завершення року і останнього дзвоника — на розгляд ради школи та батьківського комітету. Якщо умови безпеки дозволяють, діти не повинні страждати від того, що йде війна».

Схожі новини