Передплата 2024 ВЗ

Ймовірний зрадник у 2020-му році очолив кримське управління СБУ без спецперевірки

  • 28.04.2023, 10:20
  • 696

Підозрюваний у держзраді Олег Кулініч поновився на військовій службі й очолив управління СБУ в АР Крим у 2020 році без проходження спецперевірки

Журналісти виявили відсутність у реєстрі декларації Кулініча як кандидата на посаду. Спецперевірку, ймовірно, було оформлено постфактум.
На думку журналістів-розслідувачів, допомогти Кулінічу отримати місце фаворита тодішнього очільника СБУ Івана Баканова і поблажливість Банкової могли два факти:

  • позов екснародного депутата і агента російських спецслужб Андрія Деркача в ОАСК щодо парламентської коаліції, який дозволив президентові Володимиру Зеленському оголосити позачергові вибори і завести в Раду свою монобільшість;
  • поїздка Баканова до США у квітні 2019 року, яку забезпечувала лобістська компанія, а її видатки могли оплатити ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, ексвіцепрем'єр Сергій Арбузов і ще один топвтікач із близького оточення Януковича.

За словами співрозмовників видання в СБУ, є й третя обставина: Кулініча привів до Баканова Деркач, а підґрунтям для зближення стала набожність ексголови Служби — вірного парафіянина УПЦ (МП), поборником особливого статусу якої в Україні є Деркач.

Призначення Кулініча керівником кримського ГУ СБУ також виглядало як зухвалий виклик США, вважає головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар.

У вересні 2020 року США застосували щодо Андрія Деркача санкції за спроби втручання в президентські вибори й прямо назвали його агентом рф, пов’язаним із російською розвідкою понад десять років.

Схожі новини