Передплата 2024 ВЗ

Китай планує перевіряти безпеку для сервісів штучного інтелекту

  • 11.04.2023, 19:30
  • 855

Китай планує перевірки безпеки послуг генеративного ШІ, перш ніж їм дозволять працювати. Це створює невизначеність щодо ботів, як-от ChatGPT, які представили найбільшим технологічним компаніям країни

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак постачальники послуг повинні гарантувати, що контент є точним і поважає інтелектуальну власність, а також не дискримінує і не загрожує безпеці.

Про це йдеться у проєкті керівних принципів, який запропонували для громадського обговорення, передає Адміністрація кіберпростору Китаю.

Оператори ШІ також повинні будуть чітко маркувати контент, який створили за допомогою ШІ.

«Вимоги регулятора наповнюють постійні спроби Пекіна регулювати вибуховий ріст генеративного ШІ після того, як у листопаді в індустрії з’явився ChatGPT від OpenAI.

Компанії - від Alibaba Group Holding Ltd. до SenseTime Group Inc. і Baidu — прагнуть створити платформу ШІ наступного покоління для найбільшого в світі інтернет-ринку. Це віддзеркалює зростаючу хвилю розробок за кордоном, де Google Inc. і Microsoft Corp. є одними з багатьох технологічних компаній, що досліджують генеративний ШІ, який може створювати оригінальний контент лише за допомогою простих підказок користувача", — зазначають у ЗМІ.

Китай не приховує наміри розвивати ШІ у той час, коли країна перебуває у конфлікті зі США через технології.

Та досі незрозуміло, як уряд планує стимулювати і контролювати цю нову сферу. Опубліковані керівні принципи по суті переносять чинні правила щодо даних і контенту — від захисту особистої інформації до цензури повідомлень, які партія вважає небажаними, — на галузь ШІ.

Китай, ймовірно, заборонить іноземні сервіси штучного інтелекту, як-от OpenAI або Google, як це зробили із американськими пошуковими системами та соціальними мережами. Пекін наполягає на жорсткому контролі над онлайн-контентом і дискусіями.

Та, як очікується, поки що Пекін уникатиме «надмірного затягування повідка» для своїх місцевих фірм, побоюючись придушити зароджувану сферу, яка потребує простору для інновацій. Так вважає Анжела Чжан, доцент кафедри права в Університеті Гонконгу.

Схожі новини