Передплата 2024 «Добрий господар»

У «столиці Карпат» посадили екзоти із Карибів

Ці дерева мають розкішний духмяний цвіт, а з їхнього стовбура умільці виготовляють гітари

Фото Олексія ТРЕНИЧА
Фото Олексія ТРЕНИЧА

Не тільки стрункими смерічками знамениті наші гори. З’являються тут і теплолюбні екзоти. На березі річки Опір у місті Сколе, яке ще називають «столицею Карпат», члени громадської організації «Бойківські обереги» посадили десяток «заморських» саджанців.

Йдеться про високорослу катальпу, батьківщиною якої є субтропічні регіо­ни Північної Америки, Карибів, Східної Азії. Коли воно зацвітає білими і жов­тими, пишними, як у каштанів, квітами, довкола розносяться млосні запахи. Це дерево має серцеподібні листочки і пло­ди, схожі на велику стручкову квасолю. Завдяки «крильцям» насінини каталь­пи, подібно до ясенових, восени роз­літаються довкола, наче вітрячки. Крім декоративного призначення, це дере­во має і промислову цінність — з його м’якого стовбура виготовляють гітари.

Незвичні новосели прописалися у Сколе завдя­ки жительці Києва Уляні Вівчарик, яка власноруч виростила ці саджанці біля батьківської хати і по­дарувала їх краянам. Попри свою зайнятість у сто­лиці, дуже цікавиться історію Бойківщини, її культу­рою, має багато автентичних речей. Спрезентувала сколівцям свої катальпи, щоб рідне місто було ще гарнішим.

Схожі новини