Передплата 2024 «Добрий господар»

«Тепер храм називатиметься на честь Святого Юрія Переможця»

Релігійна громада храму на вул. Бобанича у Львові вийшла з-під юрисдикції УПЦ (мп) і перейшла до ПЦУ

Фото: Андрій Маринюк
Фото: Андрій Маринюк

Релігійна громада Свято-Георгієвського Кафедрального собору УПЦ (мп) на вул. Тараса Бобанича, 3 у Львові прийняла рішення вийти з УПЦ, що перебуває в канонічній єдності з московським патріархатом, і перейти до ПЦУ.

«Храм на Тараса Бобанича перейшов від московської церкви до Православної Церкви України.Тепер він називатиметься на честь Святого Юрія Переможця. Отець Олег відправляє молебень за українське військо. Приходьте в неділю святити лозу!», — написав у своєму ФБ заступник голови Львівської облради Юрій Холод.

Головний редактор онлайн-видання «Гал-інфо» Андрій Маринюк, який був присутній сьогодні під час цієї події, розповів «ВЗ» як усе відбувалося:

«Зранку у храмі почалася служба, було досить багато людей. Після служби там же відбулися збори церковної громади, парафіяни висловили позицію, що хотіли б розглянути питання переходу під юрисдикцію Православної церкви України. Обрали керуючого зборами, секретаря, відбулися голосування, я так розумію, які передбачені процедурою переходу. Люди проголосували і підтримали перехід до ПЦУ. Священники УПЦ (мп), які були там на місці, не чинили ніякого опору. Правда, потім з’явилися якісь люди, які говорили, що вони теж парафіяни цієї церкви. Прийшов якийсь юрист, як він себе назвав, вони намагалися чинити якийсь супротив, але як можна чинити супротив рішенню громади.

Складно сказати, хто були ці люди. Прийшло декілька молодих хлопців, ймовірно, семінаристи. Також прийшов старший пан, який казав, що він громадянин Канади, спілкувався англійською, з ним була, я так зрозумів, його наречена, яка пробувала перекладати. Він сказав, що те, що відбулося — «все неправильно, що це політичне рішення, якщо потім це все повернеться назад, ті всі люди, які голосували за перехід до ПЦУ вони будуть покарані».

Загалом у храмі було багато поліції. Я бачив, що один хлопець чинив неадекватні дії, мав газовий балончик, але поліція його вивела з приміщення. Але загалом сама подія відбулася без ексцесів. Після зборів священники одного з храмів ПЦУ провели першу службу українською мовою".

За словами Андрія Маринюка, очевидно, зараз має бути зареєстровано новий статут громади. У храмі зараз працює поліція, описують майно, щоб потім не було претензій, що хтось щось вкрав. Далі буде юридична процедура переходу під юрисдикцію ПЦУ.

А тим часом…

Заступник голови Львівської облради Юрій Холод повідомив, що у храмі на Бобанича, починаються «заворушки» за участи проросійських провокаторів. Про це Холод написав у своєму ФБ, де закликав львів'ян приходити до храму. Він повідомив, що до храму прийшли кілька молодиків, які кажуть, що «вони від Філарета, дехто з Рівненської області».

«Кричать в храмі й нападають знову на всіх, включно і на дівчину Настю, яка виступила в неділю з одиночним протестом проти російської церкви в Україні. Серед них є іноземець», — написав Юрій Холод.

Схожі новини