Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Генератор із… пральної машини та телевізора

Борючись із відключеннями світла, вчителі та учні Волинського ліцею імені Нестора Літописця, що в селі Підлісцях Кременецького району на Тернопільщині, вирішили самі виготовити генератор. Якісь деталі взяли з велотренажера, інші - з пральної машини. І світло засяяло!

Фото Віктора Білосевича.
Фото Віктора Білосевича.

— Над створенням пристрою працювали гуртом упродовж тиж­ня, — розповідає вчитель інфор­матики тамтешньої школи Віктор Білосевич. — Склали його з підруч­них матеріалів. Двигун та шків ви­користали від старої пральної ма­шини, раму від велотренажера, конденсатор — із зіпсованого теле­візора. Деталі діти знайшли вдома самі. Тож на виріб не довелося ви­тратити й копійки.

Одну з найскладніших плат ге­нератора старшокласникам Ан­дрієві Яворському, Назару Голубу, Денисові Морозу допоміг зібрати електрик ліцею Володимир Шту­ка. Дизайном пристрою зі свої­ми підопічними займався вчитель трудового навчання Роман Федо­ринчик, а вчитель фізики Андрій Волянюк готував технічну доку­ментацію. Роботу ініціативної гру­пи організовував Віктор Білосевич.

Саморобний велогенератор виробляє струм напругою 12 та 220 вольт. Заряджає ґаджети і за­свічує у підвальному бетонному приміщенні без вікон кількадесят діодних лампочок. А також може працювати як світлодіодний про­жектор. Тому в укритті, яке стало місцем прихистку для усієї шкіль­ної сім'ї у час повітряних тривог, тепер видно як удень. І педагоги мають можливість забезпечувати тут повноцінний освітній процес.

І річ не тільки у тім, що, виробляючи струм, учні поєднують свою фізичну активність із розвагою, — каже директор навчального за­кладу Володимир Мишко. — Вони переконуються, що зношені речі можуть якнайкраще прислужитися людям. Потрібно лише вміти зна­йти їм застосування. Водночас за­вдяки цьому ми отримуємо безко­штовну електроенергію.

Схожі новини