Передплата 2024 «Добра кухня»

УПЦ мп виселяють з Києво-Печерської Лаври (фото, відео)

  • 29.03.2023, 15:15
  • 1 250

29 березня спливає термін договору оренди УПЦ (мп) Києво-Печерської лаври: на території заповідника зібралися віряни

Фото: ТСН та Укрінформ
Фото: ТСН та Укрінформ

Сьогодні, 29 березня 2023 року, доволі багато людей зібралося у нижній Лаврі. Це віряни московського патріархату. Вони приїжджають з усієї України, тому що сьогодні історична подія — останнє ранкове богослужіння в Лаврі, яке проводять священники московського патріархату.

Про це повідомили у ТСН.

Люди приїхали з усієї України, навіть з Закарпаття, Дніпропетровської області. Основні події відбуваються довкола Хрестовоздвиженської церкви на території Києво-Печерської лаври.

Після завершення літургії Владика Павло закликав прихожан церкви приходити завтра на молитву та на літургію. Тобто, незважаючи на вимогу держави звільнити стіни Лаври, владика Павло закликає і далі тут проводити богослужіння.

Архімандрит УПЦ мп Нестор назвав виселення з Лаври протизаконним і повідомив, що виїжджати не збирається.

«Заповідник заповідником, а є законодавчі органи», — заявив архімандрит Нестор журналістам.

Архімандрит Полікарп пообіцяв, що не залишить Лавру зі своєї волі.

«Виїжджати я звідси не буду, бо прийшов сюди вмерти. Якщо я живий, то навряд чи сьогодні була остання молитва. Я вивіз цінні для мене речі. Сам виїжджати не збираюсь, поки попід руки не виведуть», — наголосив він.

Заступник генерального директора заповідника Києво-Печерська лавра Костянтин Крайній розповів про порушення, виявлені комісією Міністерства культури, яка перевіряла, чи всі цінності на місці:

«Протягом грудня-січня працювала міжвідомча комісія Міністерства культури та інформаційної політики, яка перевіряла виконання усіх угод. В першу чергу, це неузгоджена перебудова, новобудови на території. Було відмічено, які саме пам’ятки були перебудовані. Також передача певних приміщень у субаренду без узгодження. Держава дала в оренду безоплатно, в користування церковним інституціям, але це потрібно було узгоджувати з відповідними державними органами».

Крайній зазначив, що термін користування Лаврою спливає в УПЦ мп до кінця дня:

«З завтрашнього дня починає працювати згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України спеціальна комісія з прийому і передачі об'єктів. Їх 79, це дуже тривалий час, треба всі ці об'єкти, приміщення, окремі споруди прийняти на баланс держави… Вони припиняють користуватися, а коли звільнять — це буде вирішуватися комісією».

На запитання, чи на місці мощі святих, він відповів: «Звісно. Печери — це святиня і кладовище, де спочивають ці мощі. Ніяких питань про печери немає».

«І все ж митрополит Павло виїздить з лаври на своєму Мерседесі після служби. І віряни УПЦ мп цьому Мерседесу кланяються», — написав у Фейсбуці Vitaly Chervonenko.

Схожі новини