Передплата 2024 ВЗ

Пенсійна реформа: у містах Франції стихійні акції протесту

  • 17.03.2023, 11:35
  • 713

У четвер, 16 березня, ввечері у містах Франції відбулися спонтанні акції протесту через наміри уряду просувати пенсійну реформу, навіть попри відсутність її підтримки у нижній палаті парламенту

Фото: BFMTV
Фото: BFMTV

Демонстрації відбулися в Парижі, Нанті, Марселі, Ренні, Ліоні.

У столиці Франції кілька тисяч людей зібралися на площі Згоди на мирний мітинг, який ввечері переріс у насильницькі сутички.

Близько 20:00 влада розігнала протестувальників через пожежу, що почалася на місці реставрації обеліска. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Демонстрація розійшлася, але протягом вечора через пожежі у різних районах було завдано численних збитків.

За даними префектури, протестувальники підпалили сміттєві баки і кілька автомобілів, а 217 осіб заарештовали. На міських вулицях зафіксували «кілька загорянь», в тому числі загоряння сміттєвих баків і вуличних меблів, підтвердили в префектурі. Пожежникам довелося кілька разів втручатися, щоб локалізувати різні спалахи.

Протест не обмежився вулицями Парижа. У Нанті, за даними поліції, ввечері зібралося близько 3500 осіб, і атмосфера швидко стала напруженою. Демонстранти підпалили сміттєві баки та купи сміття, які не були прибрані страйкуючими сміттярами, в центрі міста. Учасники також кидали в поліцію «коктейлі Молотова» і каміння.

Поліція понад годину застосовувала сльозогінний газ, намагаючись розігнати ходу. Також пошкодили більше десятка вітрин магазинів.

На вулицях Марселя було пограбували кілька магазинів в результаті демонстрації, організованої після оголошення уряду.

Префектура Іль-і-Вілен У Ренні повідомляє: «численні вивіски були зруйновані в центрі міста і 26 пожеж були погашені силами SDIS» уточнивши, що «група з 300 рішуче налаштованих ультрас» продовжувала «свої зловживання». Вісім осіб були заарештовані й взяті під варту.

Одна з груп протестувальників пошкодила вікна центральної ратуші. Поліція застосувала сльозогінний газ для розгону натовпу.

Нагадаємо, президент Франції вирішив пустити в дію спецпроцедуру «в обхід парламенту» для ухвалення пенсійної реформи, що спричинила масові протести і яку не підтримує більшість населення. Процедура дозволяє в окремих випадках прем'єр-міністру оголошувати про ухвалення закону без голосування в Національній асамблеї.

Схожі новини