Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Протести в Грузії: арештували Надіма Хмаладзе, який воював на боці України

  • 10.03.2023, 10:30
  • 777

У Грузії під час протестів заарештували добровольця Надіма Хмаладзе, який воював за України проти росії

Надім Хмаладзе. Фото: Грузинська служба "Радіо Свобода"
Надім Хмаладзе. Фото: Грузинська служба "Радіо Свобода"

Про це розповідає грузинська служба «Радіо Свобода», посилаючись на МВС Грузії.

Хмаладзе затримали за звинуваченням у непокорі поліції та хуліганстві на площі Свободи в Тбілісі 8 березня близько 16:00.

Родичі шукали його декілька годин, поки адвокат не зʼясував, що він перебуває в СІЗО.

Адвокат Торніке Бакрадзе наголосив, що у момент арешту його підзахисний давав інтерв'ю і не міг скоїти правопорушення.

«Ані він, ані я не бачили протоколу затримання. Йому в усній формі сказали, що йдеться про словесні образи, що важко довести — на момент затримання він не міг скоїти злочин, він давав інтервʼю журналісту», — зазначив правозахисник.

Хмаладзе також розповів своєму адвокатові, що 6 березня на в'їзді до Грузії його дуже довго тримали на паспортному контролі без пояснень. Також грузинський захисник України помітив, що за ним стежать.

«Після того, як він потрапив на територію Грузії, його постійно переслідувало четверо невідомих. Він вважає, що ці люди були співробітниками кримінальної поліції», — додав адвокат.

За інформацією видання, Хмаладзе був одним із перших грузинських добровольців, який вирушив до України та брав активну участь у бойових діях проти росії.

Нагадаємо, що від 7 березня у Грузії тривають масові протести після того, як парламент у першому читанні підтримав проросійський законопроєкт про «агентів іноземного впливу».

У ніч проти 8 березня спецназ розігнав учасників акції протесту. Силовики повністю зайняли територію, прилеглу до парламенту, застосовуючи водомети та сльозогінний газ.

Вдень 9 березня грузинська влада заявила, що йде на поступки і відкликає вже ухвалений у першому читанні проєкт скандального закону. Проте відкликання скандального закону не зупинило протести. Активісти запевняють, що виходитимуть на вулиці доти, доки Грузія не візьме європейський курс.

Схожі новини