Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Пам'ятаємо! Не пробачимо!»: НБУ випустив вертикальну банкноту

  • 23.02.2023, 19:30
  • 1 294

До річниці повномасштабної війни Національний банк випустив пам’ятну банкноту «Пам'ятаємо! Не пробачимо!»

Фото - НБУ
Фото - НБУ

На відміну від звичайних банкнот, вона виконана вертикально, повідомила пресслужба НБУ.

Банкнота номіналом 20 гривень вводиться в обіг з 23 лютого.

Вона буде законним платіжним засобом, але випущена обмеженим тиражем 300 000 штук, з яких дві третини — у сувенірному пакуванні, а решта — в конвертах. Купити їх можна буде з 24 лютого в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а з кінця березня — в банках-дистриб'юторах.

Основним зображенням лицьового боку пам’ятної банкноти є постаті трьох військових, які встановлюють державний прапор на тлі фрагментів мапи України з Кримом й іншими окупованими територіями, а також прапорів країн, які підтримують Україну.

Угорі розміщено текст українською та англійською мовами: «24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас — ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу».

На зворотній стороні - стилізована композиція, що уособлює фізичні страждання та духовні переживання українців в окупації - зв’язані руки за спиною, за якою вгадується постать зі слідом від кулі у вигляді маку.

Дизайн банкноти створив художник Володимир Таран.

Схожі новини