Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці Львова розробили розвідувальні безпілотники, роботизовані установки для перевезення боєприпасів…

Науковці Національного університету «Львівська політехніка» розробили чимало корисних речей для фронту

Фото НУ «Львівська політехніка»
Фото НУ «Львівська політехніка»

Зокрема, розвідувальні безпілотники, роботизовані установки для перевезення боєприпасів, роботи-камікадзе, роботизовані платформи для розмінування територій. А також засоби для швидкого загоєння ран та відновлення шкіри у польових умовах. Усе це вдалося зробити завдяки програмам фінансування з обласного бюджету.

Безпілотник літакового типу (розвідувальник ближньої дії) має менші енергозатрати на кілометр роботи, ніж інші аналоги дронів, а ще більші швидкість та вантажопідйомність. Безпілотна неземна транспортна платформа «Пластун» займатиметься на фронті розмінуванням територій та доставкою боєприпасів. Така платформа може виконувати деякі функції розвідки. Радіус дії платформи — 5 кілометрів. А самохідна платформа з дистанційним керуванням Spextr (мінування, розвідка та постановка димових завіс) уже пройшла випробовування на передовій та сподобалася нашим військовим.

На фронт науковці «Львівської політехніки» також розробили емульсію для швидкого загоєння ран. Такий засіб дуже потрібен у польових умовах, бо має запатентовані антисептичні складники.

Нагадаємо, торік завдяки винахідники області розробили унікальні новинки для фронту — димові гранати сигнального призначення, гранати протипожежного призначення та гідрогелеві лікувальні пов’язки. Пілотна програма на ці винаходи становила 5 млн грн. Ці винаходи уже постачають у ЗСУ, до Нацгвардії, СБУ та інших силових структур.

«Загальна сума цих проєктів — 2,5 мільйона гривень, — сказав заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Вадим Табакера. — Цінність проєктів у тому, що частина зразків винаходів проходить польові випробування, а частину вже використовують в бойових умовах».

Схожі новини