Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим відрізняється каучсерфінг від класичного туризму

  • 20.02.2023, 16:14
  • 637

Багато українців знаходять розвагу від суворих буднів війни в подорожах. Наразі дійсно гарний час для подорожей, адже наших співвітчизників охоче приймають в багатьох країнах Європи та світу. Окрім класичних подорожей, які організовують туроператори, можна спробувати каучсерфінг. Це рух, який об'єднує мільйони людей на планеті.

Завдяки каучсерфінгу можна відвідати інші країни або прийняти туристів у себе вдома, відкрити для себе нові знайомства, традиції. В багатьох країнах Європи працюють казино та ігрові автомати, є незвичні для нас ласощі та правила. Тому каучсерфінг — це не тільки можливість зекономити на проживанні у новій країні, але й ціла культура, яка дозволяє відкривати світ.

За що мандрівники обирають каучсерфінг

Головна мета, що об'єднує каучсерферів: можливість відкривати нові країни зсередини. Є спеціальні сайті, розмістивши запит на яких, можна отримати пропозицію по безкоштовному проживанню в тому чи іншому куточку світу. Окрім безпосередньо проживання, каучсерфери спілкуються з місцевими жителями, отримують від них інформацію щодо традицій, їжі, популярних місць.

Переваги каучсерфінгу:

● економія на оренді житла;

● можливість побачити країну не як турист, а як місцевий мешканець;

● багато спілкування та мовна практика;

● нові знайомства та друзі.

Економія від каучсерфінгу є очевидною та важливою для багатьох мандрівників. В багатьох столицях проживання є досить дорогим, а хостели постійно переповнені. Тож мандрівникам не залишається нічого, окрім дорогих готелів або однодумців-каучсерферів. Окрім економії на проживанні, можна суттєво знизити витрати на харчування, бо часто радушні господарі пригощають гостей.

Під час гостювання гості та господарі багато спілкуються, мандрівники мають можливість скласти уявлення про країну та місто, в якому перебувають. Також каучсерфери часто влаштовують своїм гостям неформальні екскурсії, які неможливо порівняти з прогулянками з гідом.

Щоб отримати максимум від каучсерфінгу, потрібно бути готовим багато спілкуватись. Тож мандрівник має знати як мінімум англійську на розмовному рівні. Спілкуючись з господарями, ви швидко поринаєте в традиції та побут країни.

Що потрібно зауважити про каучсерфінг: мінуси такого туризму

Перше, що треба розуміти: каучсерфінг передбачає взаємний обмін. Тобто ви самі повинні бути готовими приймати гостей, а не тільки бути гостем. Якщо ви дуже зайнята людина, у вас є діти, а житло не призначене для гостей — навряд чи ви зможете скористатися каучсерфінгом.

Будьте готові підлаштовуватись під звички господарів будинку, до якого приїдете. Вам можуть виділити цілу кімнату або лише невеличку канапу. Це потрібно сприймати, як належне. Інтровертам важко постійно знаходитись в контакті, тож якщо вам важко спілкуватись з незнайомцями, каучсерфінг навряд чи вам підходить.

Ніколи не забувайте про власну безпеку. Хости можуть бути різними, тож особливо мають бути уважними при виборі місця, де зупинитись, дівчата. Поспілкуйтесь з хостом перш ніж приймати рішення. Обов’язково залишайте адресу близьким та друзям, будьте на зв’язку, щоб вони мали змогу вам допомогти, якщо з’явиться така потреба.