Передплата 2024 ВЗ

СБУ підозрює у держзраді ексочільника спецслужби

  • 07.02.2023, 19:15
  • 1 034

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому очільнику СБУ Олександру Якименку, який очолив органи окупаційної влади в зайнятій росіянами частині Херсонської області

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За допомогу росіянам у війні Якименка призначили керівником створеної росією «государственной службы безопасности в Херсонской области». На цій посаді він організовує масові репресії проти місцевих жителів. Людей незаконно переслідують, викрадають і піддають жорстоким тортурам. Якименко «підзвітний» кадровим співробітникам ФСБ, які координують репресивні органи росії в окупованих районах.

Під час окупації Херсона Якименко дав вказівку захопити один з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі на вулиці Театральній росіяни облаштували катівню, до якої звозили незаконно затриманих громадян. Там з них «вибивали» зізнання у сприянні українським військовим, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію».

Після звільнення Херсона Якименко разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег Дніпра і наразі там переховується.

На підставі доказів слідчі СБУ повідомили Якименку та вісьмом його спільникам про підозри за декількома статтями Кримінального кодексу України: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань та порушення законів та звичаїв війни.

Схожі новини