Передплата 2024 ВЗ

Історичне рішення: УГКЦ переходить на новий календар

  • 06.02.2023, 17:45
  • 1 579

Сьогодні Блаженніший Святослав оприлюднив рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо календарної реформи

Фото - з мережі
Фото - з мережі

Як повідомляє видання «Місто», 1−2 лютого 2023 року у Брюховичах під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Дев’яносто третя сесія Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні.

Отці Синоду заслухали результати єпархіальних та екзархальних опитувань духовенства та монашества щодо цього питання та предметно обговоривши його, — прийняли рішення.

«Синод вирішив, що починаючи з 1 вересня 2023 року ми переходимо на новий стиль. Йдеться про святкування нерухомих свят», — сказав він.

Літургійний календар має два цикли. Один з них святкуємо за сонячним календарем — нерухомі свята. Це свята, які кожного року випадають у одну і ту саму календарну дату. Наступний цикл святкуємо за місячним календарем. Це свята, які пов’язані із святом Пасхи.

Окрім того, у 5-й постанові 93-ї сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, йдеться про те, що «для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до переходу (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого».

Схожі новини