Передплата 2024 ВЗ

Патріарх Кирило був агентом КДБ у Швейцарії

  • 06.02.2023, 15:45
  • 1 118

Володимир Гундяєв під псевдонімом «Михайлов» працював офіційним представником московського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві

Патріарх Кирило
Патріарх Кирило

Як повідомляють швейцарські газети Le Matin Dimanche та Sonntags Zeitung на основі документів з Національного архіву Швейцарії, нинішній глава російської православної церкви Патріарх Кирил у 70-х роках XX століття був агентом КДБ СРСР і діяв під оперативним псевдонімом «Михайлів».

Документи належать до періоду, коли майбутній глава РПЦ у сані архімандрита очолював представництво московського патріархату при Всесвітній раді церков, штаб-квартира якого була у Женеві. Цю посаду він обійняв у 24 роки. Згідно з публікацією, «агент Михайлов» мав впливати на політику Всесвітньої ради церков.

Рада повідомила виданням, що як радянський представник Кирило домагався засудження Радою дій США та їх союзників, а також протистояв заявам, що в СРСР немає релігійних свобод. Зазначимо, що в цьому й полягала його робота як глава місії.

РПЦ не стала коментувати цю інформацію. Племінник патріарха протоієрей Михайло Гундяєв повідомив, що його дядько не був агентом, проте був під жорстким контролем КДБ. «Це не вплинуло на щирість його екуменістичної діяльності», — наголосив він.

Глава РПЦ Кирил є послідовним прихильником російського президента володимира путіна та його політики. Він підтримує російську війну в Україні, благословляє путінські ракети і назвав диктатора «дивом» у 2012 році.

Схожі новини