Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зображення британського короля Чарльза не буде на новій 5-доларовій австралійській банкноті

  • 04.02.2023, 20:30
  • 1 107

На новій австралійській банкноті номіналом 5 доларів не буде зображення британського короля Чарльза III. Натомість новий дизайн вшановуватиме «культуру та історію перших австралійців»

Банкнота із зображенням королеви Єлизавети ІІ. Фото із мережі
Банкнота із зображенням королеви Єлизавети ІІ. Фото із мережі

Новий дизайн замінить портрет Її Величності Королеви Єлизавети II, йдеться в заяві Резервного банку Австралії (RBA). Це рішення ухвалили після консультації з австралійським урядом.

Банк консультуватиметься з First Australians щодо розробки банкноти, створення якої може зайняти кілька років.

Перші австралійці — це корінне населення країни, або люди перших націй — аборигени і мешканці островів Торресової протоки, нащадки найдавнішої безперервної культури світу, яка населяла континент понад 65 000 років. Разом вони становлять майже 3,2% 25-мільйонного населення країни.

Відтак, наявна 5-доларова банкнота надалі буде в обігу та залишатиметься законним платіжним засобом навіть після створення нової банкноти.

Чиновники заявили, що старі монети із зображенням королеви також залишаться законним платіжним засобом «назавжди».

А от на нових монетах буде зображення короля Чарльза III, які Королівський австралійський монетний двір, ймовірно, розпочне виробляти «у другій половині цього року», — заявив Ендрю Лі, помічник міністра з питань конкуренції, благодійності та казначейства, в інтерв'ю ABC Radio.

Монетний двір повідомив, що мав би оприлюднити дизайн перших монет короля Чарльза на початку цього року.

Як відомо, мільярди купюр і монет по всьому світу, на яких зображено портрет королеви Єлизавети II, перебувають у процесі заміни після її смерті у вересні 2022 року.

Зображення королеви є на певних банкнотах і монетах по всій Співдружності — асоціації 54 країн, майже всі з яких раніше колонізувало Сполучене Королівство.

В Австралії портрет королеви «був у кожній серії австралійських банкнот з моменту її коронації» протягом семи десятиліть.


Джерело: CNN

Схожі новини