Передплата 2024 «Добра кухня»

Головний прокурор Києва провів свята за кордоном разом з дружиною росіянкою

  • 02.02.2023, 16:45
  • 1 496

Очільник Київської міської прокуратури 42-річний Олег Кіпер провів новорічно-різдвяні свята за кордоном. Загалом його відпустка тривала 10 днів

Олег Кіпер
Олег Кіпер

Як повідомляє програма «Схеми», Кіпер виїхав з України 29 грудня 2022-го року через кордон з Польщею та повернувся 8 січня 2023-го.

У коментарі він підтвердив журналістам, що був за кордоном саме у відпустці. Кіпер пояснює це «сімейними обставинами» та відмовляється називати країну, в якій відпочивав.

«У кінці грудня 2022 року у зв’язку з виниклими сімейними обставинами та необхідністю виїзду за кордон мною було подано заяву щодо надання мені відпустки з можливістю виїзду за кордон. Всі документи щодо права виїзду за кордон були надані компетентним органам для розгляду та після їх вивчення та з’ясування підстав, ними було надано відповідний дозвіл», — йдеться у відповіді прокурора Олега Кіпера, переданій «Схемам» його пресслужбою.

Журналісти тричі намагалися уточнити, в якій саме країні він провів відпустку у новорічний період, але Кіпер відмовився відповідати, лише зазначивши, що «відпустка не була святковою чи новорічною».

Небажання відповідати, в якій саме країні він був, Кіпер пояснює міркуваннями безпеки, оскільки «його дружина влітку змінила російське громадянство на українське». Але на момент цієї публікації офіційні органи рф обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний.

На уточнення журналістів, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер лише відповів, що «цими питаннями займалась міграційна служба України».

Прокурор Києва каже, що загалом за час повномасштабного вторгнення двічі виїжджав за кордон у приватних цілях. Окрім новорічної відпустки, він також розповів, що їздив у відпустку до Відня (Австрія) у серпні 2022-го, за його словами, поїздка була з метою лікування.

11 вересня 2020 року Олег Кіпер був призначений на посаду керівника Київської міської прокуратури. Олег Кіпер почав роботу в органах прокуратури у 2001 році. Працював на Одещині, в Івано-Франківській області, останні роки — у Києві. Був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ часів Віктора Януковича.

У 2014 році Кіпер потрапив до переліку осіб, яким заборонено обіймати державні посади, відповідно до закону «Про очищення влади». Торік Кіпер через суд домігся рішення, що його люстрація була «безпідставною».

Схожі новини