Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перед вторгненням путін погрожував Борису Джонсону ракетним ударом

  • 30.01.2023, 09:55
  • 994

Перед повномасштабним вторгненням рф в Україну путін погрожував колишньому прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону ракетним ударом

Борис Джонсон. Фото - з мережі
Борис Джонсон. Фото - з мережі

Про це повідомило видання BBC.

Джонсон телефоном попередив путіна, що вторгнення в Україну призведе до санкцій Заходу та збільшить кількість військ НАТО на кордонах рф. Британський експремʼєр також сказав, що Україна не приєднається до НАТО «в осяжному майбутньому». У відповідь він отримав погрози.

«Одного разу він погрожував мені та сказав: „Борисе, я не хочу зробити тобі боляче, але з ракетою це займе лише хвилину“, або щось подібне», — розповів Джонсон.

«Але я вважаю, що судячи з його дуже спокійного тону, відстороненості, він (путін) просто підігрував моїм спробам змусити його вести переговори», — додав експремʼєр.

Через девʼять днів, 11 лютого, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прилетів до москви, щоб зустрітися зі своїм російським колегою Сергієм Шойгу. У росії Воллеса запевнили, що рф не вторгнеться в Україну. За словами британського міністра, «досить жахлива, але пряма брехня» підтвердила його думку, що росія все ж таки вторгнеться.

Коли 24 лютого 2022 року російські танки перетнули український кордон, Джонсону зателефонував президент Зеленський.

«Зеленський (був) дуже, дуже спокійний, — згадував Джонсон. — Але, сказав він мені, ти знаєш, що вони атакують всюди».

Джонсон запропонував допомогти перевезти президента України в безпечне місце, але той відмовився.


Джерело: BBC

Схожі новини