Передплата 2024 «Добра кухня»

105-та річниця бою під Крутами: у Львові вшанували пам’ять Героїв

  • 29.01.2023, 14:15
  • 771

Вшанування пам’яті подвигу Героїв Крут відбулося 29 січня на Личаківському цвинтарі у Львові

Фото з фейсбуку Максима Козицького
Фото з фейсбуку Максима Козицького

Поблизу могил учасників бою під станцією Крути 1918 року — Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка зібралися керівники області та міста, депутати Львівської обласної ради, громадськість, священнослужителі.

Перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник наголосив, що сьогодні українці не тільки вшановують пам‘ять Героїв Крут, а наші захисники зараз продовжують їхній подвиг.

«Ми на своїй землі боролися, боремося та будемо боротися за Україну до Перемоги, як 105 років тому, так і нині. Слава Героям!», — наголосив Євгеній Гірник.

За словами заступника голови Львівської обласної ради Юрія Холода, відважні українські юнаки тоді показали приклад гідності й виконання наказу не тільки своїм сучасникам, а й всім наступним поколінням.

«Сьогодні ми всі віддаємо честь першим українським кіборгам. Дякуємо за чин, — акцентує Юрій Холод.- Україна не змарнувала їхнього прикладу, на цій цеглині історії виросла міцна стіна українських Збройних Сил. Ми завершимо цю боротьбу з тим самим ворогом. Ми переможемо».

У 1918 році кілька сотень українських студентів, у нерівному бою біля станції Крути, на Чернігівщині, зупинили більшовицький наступ на Київ. Більшовики вирушили на Крути вранці 29 січня 1918 року. Запеклий бій українських патріотів із ворожим військом тривав кілька годин. Противник зазнав значних втрат, а головне, що вдалося виграти час. 9 лютого 1918 року був підписаний Берестейський мирний договір, за яким Українська Народна Республіка була визнана як самостійна держава.