Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чиновники, які непридатні до військової служби, теж не можуть перетнути кордон

  • 29.01.2023, 12:15
  • 879

Заборона на виїзд держслужбовцям окрім як у відрядження вже діє. Це стосується і осіб, які непридатні до військової служби, або мали інші підстави для виїзду

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, постанова № 69 про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України набула чинності і вже діє.

Урядовці, народні депутати, низка інших посадовців, прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати кордон виключно з метою службового відрядження.

Крім того, уряд визначив, що міністерства, центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, кого це стосується, повинні в триденний термін надати до Адміністрації ДПСУ список зазначених у постанові осіб. В подальшому вони зобов’язані направляти зміни до цього списку.

Адміністрація ДПСУ забезпечить наявність цих списків у своїх інспекторів на кордоні.

Визначено також перелік винятків для перетину кордону цими особами:

  • жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів;
  • для лікування за кордоном;
  • на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.

Демченко наголосив, що ухвалені нововведення не мають гендерного забарвлення і стосуються як чоловіків, так і жінок.

Окремо речник Держприкордонслужби наголосив, що питання контролю покладається не лише на ДПСУ та її інспекторів безпосередньо на кордоні, це і відповідальність тих посадових осіб, які підпадають під норми постанови уряду та їхніх керівників, які видають своїм підлеглим відпустку, чи посилають у службове відрядження.

На уточнююче запитання УП, скільки чиновників виїхало в п’ятиденний термін (відколи було ухвалено рішення РНБО і до винесення постанови Кабміну № 69 -ред) і чи всі вони повернулися в Україну, Демченко сказав, що прикордонники не ведуть подібну статистику, а здійснюють пропуск осіб керуючись нормами чинного законодавства, які регламентують перетин державного кордону України.

Окремо речник ДПСУ зазначив, що нинішні норми стосуються і осіб, визнаних непридатними до військової служби, які перебувають на держслужбі.

Схожі новини