Передплата 2024 «Добра кухня»

У світі визначили найстарішу жінку

  • 21.01.2023, 16:30
  • 1 611

Іспанка Марія Браньяс Морера стала найстарішою живою людиною планети — таке звання їй присвоїли експерти Книги рекордів Гіннеса

Фото: Guinness World Records
Фото: Guinness World Records

Станом на 21 січня вона прожила 115 років та 352 дні.

Жінка народилася в американському Сан-Франциско, штат Каліфорнія, 4 березня 1907 року, через рік після того, як її батьки емігрували до країни. Через вісім років вони вирішили повернутися до Іспанії та оселилися в Каталонії.

Відтоді Марія називає цей регіон своїм домом. Останні 22 роки вона проживала у будинку для людей похилого віку Residència Santa María del Tura.

Марія лишається здоровою та при здоровому глузді. Вона веде сторінку у Twitter, хоча у цьому їй допомагає донька. У розділі Біографія там написано «стара, дуже стара, але не ідіотка».

У дописі в Twitter Морера розповіла, що її довголіття можна частково пояснити «порядком, спокоєм, міцним зв’язком із родиною та друзями, контактом з природою, емоційною стабільністю, відсутністю хвилювань, жалю, великою кількістю позитиву та тим, що трималася подалі від токсичних людей».

«Я думаю, що довголіття також залежить від того, що пощастило. Удача і хороша генетика», — написала вона.

Нещодавно у Франції померла найстаріша у світі жінка. Черниця Люсіль Рандон не дожила до свого 119-річчя лише 25 днів. Вона була найстарішою людиною на планеті майже рік.