Передплата 2024 ВЗ

Китай: майже 60 000 смертей від COVID-19

  • 16.01.2023, 15:30
  • 749

У Китаї після того, як на початку грудня країна раптово відмовилася від своєї жорсткої політики «нульового COVID-19», померли більш ніж 60 тисяч осіб

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Як повідомив Цзяо Яхуей, керівник відділу медичних питань NHC, з 8 грудня по 12 січня в Китаї зафіксовано 59 938 смертей від COVID-19. Зокрема, 5 503 сталися внаслідок дихальної недостатності, спричиненої інфекціями COVID-19, а 54 435 померлих мали погіршенням основних захворювань через інфікування.

Донедавна Китай вносив у список померлих від COVID-19 лише тих пацієнтів, які померли від дихальної недостатності. Відповідно до даних на вебсайті Китайського центру контролю та профілактики захворювань, протягом місяця після 8 грудня Китай повідомив лише про 37 смертей від місцевих випадків зараження COVID-19 — навіть тоді, коли лікарні та крематорії були переповнені на тлі очевидних спалахів пандемії у багатьох містах.

Всесвітня організація охорони здоров’я та США звинуватили Китай у «недостатньому інформуванні» щодо серйозності свого поточного спалаху, тоді як представники охорони здоров’я також закликали країну поділитися додатковими даними про стрімке поширення COVID-19 у Китаї, де з’явилися повідомлення про переповнені лікарні та похоронні бюро.

Звернення до клінік зі скаргами на лихоманку — як у містах, так і в сільській місцевості - зменшилися після піку, коли 23 грудня 2022 року їх було понад 2,86 мільйона.

«Враховуючи все ще величезний розрив між офіційною кількістю смертей від COVID-19 та міжнародною оцінкою, я не думаю, що перегляд усуне зовнішні сумніви щодо урядових даних», — додає Цзяо.

Цзінь Донянь, вірусолог з Університету Гонконгу, зазначив, що перерахунок кількості смертей у Китаї «має стати першим кроком до більш своєчасного, відкритого та прозорого обміну статистикою COVID-19 між Китаєм і світом.

«Зокрема, найважливіша інформація вміщує рівень зараження населення в цілому, рівень зараження людей похилого віку, госпіталізацію та заповненість лікарень і відділень інтенсивної терапії, кількість смертей, безпосередньо пов’язаних з COVID-19 і кількість смертей через погіршення основного захворювання» — наголосив вірусолог.


Джерело: CNN

Схожі новини