Передплата 2024 ВЗ

Валюту знайшли у… каналізації

У Ланівцях на Тернопільщині ламають голову над тим, хто палив гроші і смітив ними

Рештки іноземної валюти, яку ланівецькі комунальники знайшли у каналізації. Можливо, цим грошам ще знайдуть застосування. Фото із соцмереж.
Рештки іноземної валюти, яку ланівецькі комунальники знайшли у каналізації. Можливо, цим грошам ще знайдуть застосування. Фото із соцмереж.

Не забивати каналізацію грошима, а зберігати їх у банку, а ще краще — донатити на Збройні сили України закликав жителів Лановецької територіальної громади її керівник Роман Казновецький. На таке звернення його спонукала незвична подія у місті.

У ці дні лановецькі комунальники взялися прочищувати каналізаційну мережу. Яким же було їхнє здивування, коли побачили, що труби загатили… грошові банкноти. Із каналізації робітники витягнули обгорілі євро і фунти стерлінги. Євровалюти було понад 700 одиниць, а про точну суму грошових знаків із Великої Британії не повідомляють.

Деякі користувачі соцмереж припускають, що у такий спосіб розстатися із нечесно нажитими грошима вирішив хтось із місцевих хабарників. Інші мають таку конспірологічну версію: гроші знищили представники однієї із релігійних конфесій, боячись, що до них із обшуками наскочать правоохоронці і запитають про походження цих коштів.

Кореспондент «Високого Замку» поцікавився у міського голови Ланівців, чи не спробує влада дати друге життя знайденому «скарбу»? А саме: здати пошкоджені купюри у банк, обміняти на гривні і використати їх на добру справу, зокрема, для допомоги армії.

— Я лише констатував факт знахідки. Більше до цієї справи не маю відношення. Нею займаються ті люди, які дістали гроші з каналізації. Думаю, вони правильно вирішать, що з цими грішми зробити, куди їх скерувати. У фінансові питання я не втручаюся, — сказав Роман Казновецький.

Голова громади заявив, що не задавався метою з’ясувати, хто й для чого палив гроші і як вони опинилися у каналізації. Проте все ж зробив припущення: — Можливо, хтось із кимсь посварився і в емоціях вдався до такого радикального кроку. Можливо, це зробила хвора людина. Гадати можна довго…