Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівщина першою в Україні запровадить е-квиток у приміських та міжміських маршрутках

За право встановити в автобусах валідатори на конкурсі змагалися чотири компанії.

Орієнтовно за півроку у громадському транспорті Львівської області (у приміських та міжміських маршрутках, що курсують в межах області) запрацює електронний квиток. Це при тому, що у Львові проєкт е-квитка загальмувався, частину валідаторів у маршрутках не працюють… Конкурсна комісія Львівської ОВА визначила переможцем конкурсу компанію ТОВ «Смарт-Тикет Технолоджи» (за право встановити в автобусах валідатори на конкурсі змагалися чотири компанії). Це київська фірма, яка працює в Черкасах.
Інвестор закупить валідатори і встановить їх на приміські та міжміські автобуси, а також буде впроваджувати систему е-квитка. Інвестиція у валідатори та систему — 30 мільйонів гривень. Один валідатор коштує 800 євро.

Про це повідомив на брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

«Другий рік працюємо над програмою електронного квитка, — наголосив чиновник. — В Україні це питання непросте. На приміських та міжміських маршрутках е-квитка ще не має. А ми першими хочемо його запровадити. В межах області це складніше зробити, ніж у межах міста, бо потрібно напрацювати тарифну сітку. Е-квиток дозволить зробити обіг коштів у громадському транспорті Львівщини максимально прозорим, буде чіткий облік пільговиків, купляти квитки за проїзд можна буде через мобільний додаток. Суть оплати — пасажир заходить і на ваділаторі відмічається „карточкою“ чи телефоном, система фіксує на якій зупинці він зайшов. При виході знову потрібно обрати на валідаторі ту саму функцію. Система бачить яку відстань людина проїхала і стягується плата за проїзд. Система буде фіксувати усі категорії пільговиків і надавати право безкоштовного проїзду. Кожна ОТГ надаватиме список пільговиків».

Чиновник сказав, що наразі невідомо, чи пільговики матимуть безлімітні безкоштовні поїздки. Розглядають варіанти однієї поїздки в тиждень, чи кілька безкоштовних упродовж місяця.

Юрій Бучко повідомив, що на маршрутах Львівщини працює 1050 автобусів. На кожен автобус — валідатор та обладнання «прошивку» системи е-квитка. Через пів року, обіцяє чиновник ЛОВА, е-квиток запрацює. У перехідний період впровадження системи е-квитка, в автобусах можна буде розраховуватися готівкою. При цьому водій матиме планшет, в якому вкаже про оплату готівкою та видасть пасажиру чек.

Схожі новини