Передплата 2024 ВЗ

Львівщина отримала вакцину для безкоштовного щеплення від грипу

  • 14.11.2022, 19:15
  • 717

На Львівщину доставили майже 2000 доз вакцини для безкоштовного щеплення від грипу

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про повідомила головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Іванченко, передає Суспільне.

Зокрема, 300 доз вакцини Ваксігрип (Франція) отримав «Львівський обласний центр контролю і профілактики хворіб МОЗ».

14 листопада там розпочали щеплення працівників.

«Спочатку вакцинують тих, у кого найбільше ризиків захворіти. Якщо ми говоримо про обласний центр контролю і профілактики хворіб, то це працівники вірусологічної лабораторії, лабораторії особливо небезпечних інфекцій, лікарі-епідеміологи, лікарі-дезінфекціоністи, адміністрація, ті, які мають найбільший контакт з людьми», — розповіла Наталія Іванченко.

Також вакцину від грипу отримала обласна база спеціального медичного постачання. Туди доставили 1600 доз. Вакцину передали у заклади охорони здоров’я, куди госпіталізують людей з підозрою на гострі респіраторні вірусні інфекції. Це, зокрема, «Львівська обласна інфекційна лікарня», «Центр легеневого здоров’я», інші заклади.

Зараз на Львівщині фіксують спад захворюваності на коронавірус. Тим часом зростає кількість хворих на грип.

«На Львівщині лабораторно підтвердили 132 випадки захворювання на грип А. Методом ПЛР виявлено грип А, який саме штамп ми виявити не можемо, але, згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у цьому епідсезоні будуть циркулювати два штами рипу, А — «Вікторія», «Дарвін», «Австрія», «Пхукет», — додала Наталія Іванченко.

Період, упродовж якого виробляються захисні антитіла після вакцинації від грипу, становить 14 днів. За словами епідеміологині, якщо людина захворіла на гостре респіраторне захворювання, вона може вакцинуватися одразу після того, як вилікується та почуватиметься добре.

14 листопада у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що регіони України отримали 190 тисяч доз безплатних вакцин від грипу.

Безоплатні щеплення можуть отримати особи з груп ризику. Передусім, йдеться про медиків, вагітних, людей похилого віку із хронічними захворюваннями.

Львівщина має отримати близько 7 тисяч доз вакцини від грипу.

Схожі новини