Передплата 2024 ВЗ

Ексочільника Нацбанку оголосили у міжнародний розшук

  • 09.11.2022, 14:45
  • 757

Колишнього голову Національного банку України Кирила Шевченка оголосили у міжнародний розшук у справі про розкрадання понад 200 млн гривень в «Укргазбанку»

Кирило Шевченко. фото із мережі
Кирило Шевченко. фото із мережі

За словами його адвоката, Шевченко наразі перебуває у Відні.

Про розшук Шевченка повідомили під час засідання Вищого антикорупційного суду, на якому підозрюваному заочно обирали запобіжний захід.

Прокурор САП заявив на суді, що Шевченко 20 вересня виїхав з України за службовим паспортом у відрядження до Лондона, однак в Україну він не повернувся і самостійно двічі відправив себе у відпустку (спочатку до 30 вересня, а потім до 7 жовтня). Прокурор стверджує, що Шевченко повинен був повернутися в Україну, оскільки його бронювання як військовозобов'язаного скасоване після звільнення.

Прокурор пояснив, що Шевченко ухиляється від слідства та суду і проігнорував виклик на допит 28 жовтня. Саме тому його оголосили у міжнародний розшук.

Адвокат Шевченка заявив, що його підзахисний у Відні, де він став на консульський облік та орендував житло, і слідству відома його адреса. Адвокат клопотав про виклик підзахисного через процедуру міжнародно-правової допомоги, проте суд відмовив, оскільки процедура обрання заочного запобіжного заходу не передбачає участі підозрюваного, а захист не надав доказів неможливості прибуття Шевченка на засідання з поважних причин.

Сам Шевченко написав у Facebook, що судовий процес заангажований.

Він зазначив, що прокурор просить про тримання під вартою без можливості застави, але «дивним чином забув надати копію» цього клопотання та «10 томів додатків його захиснику, що мало б передувати поданню такого документу до суду».

Ці документи вдалося отримати нібито після втручання суду, але за день до судового засідання. Захист не встиг вивчити матеріали за цей час, а суд відмовився надати більше часу і дозволити Шевченку брати участь у засіданні у режимі відеоконференції.

Схожі новини