Передплата 2024 «Добрий господар»

Активісти облили гороховим супом картину Ван Гога

  • 05.11.2022, 15:30
  • 952

У Римі чотири італійські екоактивістки облили картину Вінсента Ван Гога «Сіяч» гороховим супом, а потім приклеїли себе до стіни

Картина “Сіяч” є частиною виставки в історичному Палаццо Бонапарта в центрі Риму. Фото Reuters
Картина “Сіяч” є частиною виставки в історичному Палаццо Бонапарта в центрі Риму. Фото Reuters

Картину облили четверо активісток з організації «Ultima Generazione» (Останнє покоління).

Під час свого протесту вони також вигукували гасла проти глобального потепління та викопного палива.

«Це повинно бути на перших шпальтах каналів новин і політичних програм щохвилини, але натомість про них говорять лише за допомогою „скандальних“ дій, подібних до того, що було сьогодні вранці», — йдеться в заяві групи.

Міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано вже засудив дії активісток

«Культуру, яка є основною частиною нашої ідентичності, слід захищати та берегти, а не використовувати як мегафон для інших форм протесту», — наголосив він.

Картину для виставки у Римі надав музей Кроллера-Мюллера з Нідерландів. Витвір мистецтва був захищений скляною ширмою і не постраждав, повідомила Камілла Талфані, прессекретарка організаторів виставки.

ВДо слова, акції протесту, під час яких активісти використоли витвори мистецтва, нещодавно відбулися і в інших країнах Європи.

У Німеччині двоє представників кліматичного руху Letzte Generation облили картопляним пюре картину «Стіжки Сіна» Клода Моне у музеї Барберіні у Потсдамі.

Тим часом у Лондоні екоактивісти з групи Just Stop Oil вилили томатний суп на картину Вінсента Ван Гога «Соняшники» у Національній галереї.

Схожі новини