Передплата 2024 «Добра кухня»

Сербія привела армію в стан підвищеної боєготовності

  • 01.11.2022, 16:15
  • 1 251

Війська Сербії привели у стан підвищеної боєготовності через ситуацію у Косові

Армія Сербії у стані бойової готовності. Фото із мережі
Армія Сербії у стані бойової готовності. Фото із мережі

Про це заявив міністр оборони Сербії Мілош Вучевич.

«Президент Сербії, як верховний головнокомандувач, наказав сербській армії бути в бойовій готовності через ситуацію в Косові, тобто — підняти рівень бойової готовності до такого рівня, щоб вона могла відповісти на будь-яке завдання», — зазначив Вучевич.

«Звичайно, ніхто не хоче конфліктів і воєн, і нікому не спадає на думку грати в такі ігри. Сербія — серйозна країна і робить всі кроки для того, щоб мати можливість реагувати на кожну складну ситуацію, тобто на кожну потенційну проблему», — наголосив міністр.

Він зауважив, що Сербії не можна розслаблятися, але вона — за діалог.

Міністр додав, що армія готова виконати кожен наказ Вучича, захищаючи всіх громадян Сербії, зокрема — сербів у Косово, «і ніхто не повинен в цьому сумніватися».

«Сербія — за діалог. Краще, щоб переговори тривали тисячу днів, ніж бути в окопі або траншеї один день», — пояснив Вучевич.

У ніч з понеділка на вівторок косовська поліція оголосила перше попередження транспортним засобам, які не були перереєстровані з сербських номерів на номерні знаки Республіки Косово.

З 1 листопада Косово планувало запровадити обов’язкову перереєстрацію всіх автомобільних номерів на власні. Це рішення впливає на косовських сербів, що досі користуються сербськими номерами авто й так подорожують через адміністративний кордон із Сербією.

Однак влада Косова піддалася міжнародному тиску та пом’якшила своє рішення, щоб уникнути заворушень сербської меншини через це.

Після зустрічі з послами США та чотирьох європейських країн — Франції, Німеччини, Італії та Сполученого Королівства — прем'єр-міністр Косова Альбін Курті сказав, що влада вирішила «краще» запропонувати інші можливості.

Зокрема, у перші три тижні листопада власникам транспортних засобів з нелегальними номерами будуть лише оголошувати догани або попередження.

Наступні два місяці їх штрафуватимуть, а ще три місяці, до 21 квітня, діятимуть так звані пробні номери.

«Після 21 квітня пробних номерних знаків не буде, бо у Республіці Косово не можуть бути інші номерні знаки», — додав Курті.

Схожі новини