Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У світі різко подорожчала пшениця, — ЗМІ

  • 31.10.2022, 11:30
  • 801

Вартість пшениці у світі зросла після того, як рф вийшла із зернової угоди через атаку безпілотників на свій флот у бухті окупованого Севастополя, заявивши, що один із них нібито могли запустити із зернового судна

У світі зросла вартість пшениці. Фото із мережі
У світі зросла вартість пшениці. Фото із мережі

Про це повідомляє Bloomberg.

Від розблокування українських портів та відкриття зернового коридору три місяці тому обмежені світові постачання зерна зменшилися. Україна відвантажила понад 9 млн тонн зерна та інших агропродуктів, а ціни на кукурудзу та пшеницю внормувалися. Термін дії угоди завершується 19 листопада, і чиновники в рф вже сумнівалися, чи продовжать вони свою участь.

Пшеницю продають по $ 8,78 за бушель, що значно нижче внутрішньоденного рекорду в $ 13,6350 у березні після російського вторгнення в Україну. 5% ціни у цій вартості - це надбавка, яку ф’ючерси закладають через можливі ризики втрати товару.

Та після заяви росії фінансові менеджери підняли ціни на чиказьку пшеницю до найвищого рівня за понад два роки.

«Світ покладається на Чорноморський регіон для експорту понад чверті пшениці та ячменю, приблизно п’ятої частини вантажів кукурудзи та основної частини поставок соняшникової олії. Передчасне розірвання зернової угоди також може поставити під загрозу основний експортний маршрут добрив, на який покладаються фермери для вирощування достатнього врожаю», — сказано у публікації Bloomberg.

Схожі новини