Передплата 2024 ВЗ

Експерти розповіли, куди в першу чергу вдарить путін ядерною зброєю

  • 27.09.2022, 18:20
  • 3 648

Багато західних політиків та експертів серйозно ставляться до подібних заяв, побоюючись Третьої світової війни, в якій мало шансів вижити у всього людства

Аналітики міркують про те, чи призведе ядерний удар до глобальної катастрофи і як виглядає початок апокаліпсису.

Зокрема, журналісти порталу «Медуза» поговорили зі спеціалістом з російської ядерної політики, науковим співробітником Центру міжнародної та оборонної політики Університету Квінс у Канаді Максимом Старчаком.

На початку розмови експерт зазначив, що світ не має способів стримати агресивно налаштованих людей, оскільки статус ядерної держави відкриває простір для військової безкарності.

«Є доктрина взаємного гарантованого знищення. Згідно з нею, застосування ядерної зброї однієї зі сторін проти іншої, що має порівнянну кількість ядерних боєзарядів, призведе до удару у відповідь, тобто повного знищення як нападника, так і оборонного. Якщо ядерна держава захоче завдати ядерного удару по неядерному державі вона зможе це зробити. Так, буде міжнародне засудження, але фактичних перешкод немає», — сказав Старчак.

У розмові експерт зазначив, що подібних розмов, спрямованих на можливе використання ядерної зброї, ніколи не було навіть за часів холодної війни.

«Риторика путіна давно шокує і західні, і східні держави. Але нічого вдіяти з нею не можна. Напевно, це від розпачу, що світ і відносини росії з цим світом розвиваються не так, як він хоче. Це десь розчаровує закордонних керівників чи шокує, але вже сприймається як жахливе єство путіна», — сказав фахівець.

При цьому Старчак вважає, що навіть якщо путін зважиться на ядерний удар, навряд це буде територія України чи країни НАТО. На думку експерта, перший удар тактичною — а не стратегічною — ядерною зброєю російський президент, швидше за все, здійснить над Північним Льодовитим океаном. І цей удар буде демонстрацією можливостей рф без великих ризиків для своїх військ та громадян будь-яких держав.

«Ядерний вибух зробив би психологічний вплив незалежно від місця застосування і не наражаючи населення на радіацію. Але що далі? Не думаю, що це вплинуло б на опір України. Але, можливо, дипломатичний тиск як на москву, так і на Київ посилився б» — сказав Старчак.

Він додав, що якщо це не викличе необхідну кремлю реакцію, то наступним кроком буде «демонстрація-залякування», і ядерний удар обрушиться на якийсь військовий об'єкт України.

На думку Старчака згодні представники адміністрації США. Як пише газета «The New York Times», путін може застосувати ядерну зброю під час демонстраційного вибуху над Північним Льодовитим океаном, Чорним морем або на території України. З боку Заходу та союзників москви, таких як Китай та Індія. До того ж поки що немає жодних доказів того, що він переміщує цю зброю або готує такий удар.

Схожі новини