Передплата 2024 ВЗ

путін планує збільшити витрати на оборону, — ЗМІ

  • 26.09.2022, 15:15
  • 754

Президент рф путін планує витратити на військові потреби набагато більше, ніж планували спочатку, адже росія адаптує бюджет до потреб тривалої та дедалі дорожчої війни в Україні

Президент рф путін готується збільшити витрати на оборону на 43%. Фото із мережі
Президент рф путін готується збільшити витрати на оборону на 43%. Фото із мережі

Відповідно до трирічного фінансового плану, витрати на оборону тепер перевищать початкові бюджетні припущення наступного року більш ніж на 43%.

Аналогічна категорія національної безпеки та правоохоронних органів зросте більш ніж на 40%.

Про це передає агентство Bloomberg.

Відомо, що витрати на «національну оборону» становлять майже 5 трлн руб. (84 млрд доларів), або 3,3% валового внутрішнього продукту, за часткою витрат на другому місці після соціальних програм уряду.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру, або SIPRI, оцінює, що на «національну оборону» в російському бюджеті припадає приблизно три чверті загальних військових витрат і враховує фінансування як на операційні витрати, так і на закупівлю зброї.

У бюджетному плані вартість призову в 2023 році становить майже 16 млрд руб., а в 2024—2025 роках — 16,5 млрд руб. щорічно. Більшість інших деталей військових витрат засекречені, і оприлюднюють лише загальні цифри.

За даними SIPRI, який відстежує світову збройову промисловість, минулого року рф входила до п’ятірки найбільших витрат на оборону у світі. За оцінками аналітичних центрів, у 2021 році росія збільшив витрати на військові витрати на 2,9%, до 65,9 млрд доларів, що стало третім роком поспіль після падіння у 2016−2019 роках.

Уряд схвалив бюджетний план, і тепер законопроєкт має отримати підтримку обох палат парламенту та підпис президента, щоб стати законом. Він все ще можуть змінити, але більшість припущень — навряд чи.

Фіскальні прогнози на період після наступного року свідчать про те, що рф не наближається до розробки планів відходу від війни. Порівняно з попередніми прогнозами, витрати на оборону зростуть майже на 30% у 2024 році, але все ще відповідають попереднім припущенням на 2025 рік.

Схожі новини