Передплата 2024 «Добра кухня»

«Жовті добродії»: хто вони?

У Львові відновили популярний проєкт із безпеки руху біля шкіл

Волонтери працюють біля 28-ми шкіл Львова, де є насичений дорожній рух. Фото пресслужби ЛМР
Волонтери працюють біля 28-ми шкіл Львова, де є насичений дорожній рух. Фото пресслужби ЛМР

Із початком навчального року біля 28 шкіл Львова відновили роботу «Жовті добродії» — волонтери, які допомагають дітям переходити дорогу. Проєкт існує у Львові вже три роки. У рамках проєкту дорослі у яскраво-жовтих жилетках та зі знаками «Стоп» у руках зупиняють потік автомобілів і переводять школярів через дорогу. Волонтери починають роботу за годину до початку уроків.

Ручний знак «Стоп» жартома називають «льодяником». Тому що проєкт «Жовтий добродій» наслідує проєкт Lollipop lady, або ж «Леді з льодяником», який вигадали у 1960-х роках в Австралії та Великій Британії, — аби знайомити дітей із правилами дорожнього руху.

Про те, у чому новація цьогорічного проєкту, чому «Жовті добродії» діятимуть не біля усіх шкіл міста, та хто може бути таким «добродієм», ми розпитали начальника Львівського міського управління освіти Андрія Закалюка.

«Продовжуємо цей проєкт, попри усі виклики й перепони, які часто маємо, — запевнив Андрій Закалюк. — У нас збільшується кількість шкіл, де буде цей проєкт. Чому не біля кожної школи? Бо не всі школи біля себе мають насичений дорожній рух. Я, наприклад, працював у школі, де найближчий пішохідний перехід був за 300 метрів від навчального закладу… Але постараємося, аби до цього були долучені всі школи, які мають у цьому потребу, тобто кількість „добродіїв“ буде збільшуватися. „Добродіями“ можуть бути усі охочі. Це можуть бути люди, які живуть біля шкіл, пенсіонери й навіть працівники школи, які перед роботою готові виконувати таку роботу на громадських засадах. Якщо хтось хоче долучитися і стати „Жовтим добродієм“, йому треба звертатися до школи».