Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бачити і чути Україну

  • 29.08.2022, 15:14
  • 1 027

«Бачити і чути Україну/ See & hear Ukraine» — такою є назва масштабного мистецького проєкту, який днями презентувала Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика у співпраці з Благодійним фондом Козицького в межах проєкту «Ми і світ / WE & WORLD»

Як зауважив генеральний директор Львівської національної філармонії Володимир Сивохіп: «Ми плануємо наше велике концертне турне до Сполучених Штатів Америки протягом січня/лютого і в нас є прекрасні партнери в цій поїздці. Власне проєкт — це не тільки гастролі оркестру, проєкт — це також своєрідні мандри українських художників — кращих художників, їхніх картин разом з нами, в тих найвідоміших концертних залах світу, де ми будемо. І власне ми поєднуємо не тільки чути, але і бачити, не тільки бачити, але і чути. Ідея — презентувати світові наше сучасне українське мистецтво».

Стартом проєкту стала подія «Бетховен. Брамс» 26 серпня, де Академічний симфонічний оркестр під батутою головного дириґента Теодора Кухара та за участі знаної солістки — піаністки Оксани Рапіти представив три твори — «Трагічну увертюру» Йоганнеса Брамса, Сьому симфонію Людвіга ван Бетховена, а також Фортепіанний концерт № 1 Брамса. Саме ці композиції є невід'ємною частиною репертуару масштабного гастрольного туру Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії Сполученими Штатами Америки, що відбудеться вже на початку 2023 року. Зокрема, у планах виступи у Карнегі-холі у Нью-Йорку, а також у Чикаго, Маямі та інших знаних американських містах.

«Такі поїздки мають колосальну потребу не лише для оркестру, але і для світу — щоби він зрозумів рівень і якість нашої культури, українського музичного життя» — підкреслив важливість запланованого головний дириґент Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії Теодор Кухар.

Завдяки проєкту «Бачити і чути Україну» — в межах гастрольного туру, світовій публіці буде представлено не лише найкращі зразки музичного мистецтва, а і українське образотворче мистецтво відомих українських художників. Проєкт буде уособленням українського, адже глядач зможе не лише слухати класику у виконанні одного з провідних українських колективів, але і візуально торкнеться української творчості.

Христина Береговська, арт-директорка Благодійного Фонду Козицького, докторка мистецтвознавства, Радниця Голови Львівської обласної військової адміністрації зазначає: «Українці Америки та весь англомовний світ зможуть побачити і почути як українці на культурному фронті, в тилу — підтримують і виборюють, і наближають нашу перемогу. Проєкт „Бачити і чути Україну“ — це нагода показати зріз сучасної української музики і сучасного візуального мистецтва сорока штатами Америки».

Проєкт «Ми і світ/ WE & WORLD» заснований, аби підтримувати українських митців, популяризувати українське мистецтво за кордоном та підтримувати українців, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення. За два місяці існування ініціативи було організовано 5 благодійних виставок-аукціонів у Берліні (03.06.22), Відні (05.06.22), Парижі (28.06.22), Римі (19.07.22) та Львові.

Схожі новини