Передплата 2024 «Добра кухня»

У Альпах кордон між Швейцарією та Італією змістився через танення льодовика

  • 31.07.2022, 14:39
  • 1 012

Внаслідок танення льодовика, це поставило під питання місцезнаходження італійського готельного будиночка в горах

Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Про це пише видання The Local.

Льодовик Теодуль, розташований на південь від Церматта в кантоні Валі на півдні Швейцарії, втратив майже чверть своєї маси в період між 1973 і 2010 роком і змусив двох сусідів перемалювати 100-метрову ділянку кордону.

Вододіл «підкрався» до італійського готельного будиночка Rifugio Guide del Cervino, побудованого в 1984 році на вершині одного з найбільших у світі гірськолижних курортів поряд із піком Testa Grigia заввишки 3480 метрів. За останні чотири десятиліття дві третини будівлі опинилися на швейцарській стороні.

Питання національної належності готелю стало предметом дипломатичних переговорів, які розпочалися у 2018 році та завершилися компромісом, розробленим у Флоренції у листопаді минулого року. Однак зміст угоди залишається у секреті до затвердження швейцарським урядом, яке відбудеться не раніше, ніж наступного року.

«Ми погодились владнати суперечність. Навіть якщо жодна зі сторін і не вийшла переможцем, принаймні ніхто не програв», — каже Ален Віхт, головний прикордонний службовець швейцарської національної топографічної агенції Swisstopo.

Схожі новини