Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оцифровані лазером храми – безсмертні

У разі руйнування ворожими ракетами культову споруду можна буде відтворити

Оцифровані лазером храми – безсмертні
Оцифровані лазером храми – безсмертні

У Львові оцифровують об’єкти Вірменського ансамблю — церкву, дзвіницю, огорожу та колону святого Христофора. Також лазерне оцифрування отримають ще кілька культових споруд міста — Преображенська церква, храм Іоана Золотоустого, дерев’яна церква Пресвятої Трійці, що на Сихові.

Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, роботи з оцифрування історичних об’єктів, які перебувають під захистом ЮНЕСКО, за­раз особливо актуальні. Адже лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і в разі її (не дай Боже) руйнування відтворити точну копію.

Раніше у Львові створили 3D-моделі низки ар­хітектурних пам’яток, серед яких Домініканський і Бернардинський костели, каплиця Боїмів.

«3D-сканування треба мати, зокрема, на випадок збройного конфлікту й руйнування, — пояснює пані Онищенко. — Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інстру­мент для реставраційних робіт. Можемо використовувати таке сканування й для виготовлення проєк­тно-кошторисної документації».

Фото з відкритих джерел

Схожі новини