Передплата 2024 ВЗ

Під час заворушень у Казахстані загинуло 8 силовиків, - МВС Казахстану

  • 06.01.2022, 08:35
  • 612

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило, що під час заворушень у низці регіонів Казахстану загинули 8 співробітників поліції та військовослужбовців Нацгвардії

Під час заворушень у Казахстані загинуло 8 силовиків, - МВС Казахстану
Під час заворушень у Казахстані загинуло 8 силовиків, - МВС Казахстану

Про це повідомляє Tengrinews. kz з посиланням на МВС Казахстану

Також ще 317 силовиків дістали поранення.

У відомстві заявили, що «від рук натовпу, що безчинствує, постраждали сотні людей», і що акти вандалізму та мародерства організовані провокаторами.

Нагадаємо, що з 2 січня в Казахстані тривають протести.

Акції розпочалися у місті Жанаозені. Мангістауської області після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше, ніж удвічі: з 50−60 тенге за літр (близько $ 0,13) — до 120 тенге за літр ($ 0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецпідрозділи та військовими — з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

5 січня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про рішення направити до Казахстану миротворчі сили ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку — військово-політична організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Росія позиціонує її як альтернативу НАТО).

Читайте також: Протести в Казахстані. Все пішло не за «російським сценарієм»

Фото: TENGRINEWS. KZ

Схожі новини